Zizek’ten “reel politik” adımlar
Zizek’ten “reel politik” adımlar. Zizek'ten "tarihsel blok" önerisi: "Chp, Hdp, solcular birleşsin"
Türkiye’ye de gelen filozof Slavoj Zizek PKK’ye yakınlığı ile bilinen Med Nûçe kanalına konuştu. Zizek yaptığı açıklamalar ile “reel politik” tutumunu ifade etti. Kürtlerin Ortadoğu’da en seküler halk olduğunu belirten Zizek, azınlık hakları açısından Osmanlı’nın şu andaki duruma göre daha iyi olduğunu ifade etti.
Zizek daha önceki Türkiye ziyaretlerinde Osmanlı’nın “açık ve toleranslı” olduğunu bildirirken, Türkiye’nin “Yeni-Osmanlıcı” politikalarını öz olarak desteklediğini ifade etmişti. Zizek bu politikaların eğer Osmanlı’daki gibi, azınlıklara karşı hoşgörülü bir toplum yaratacaksa Ortadoğu’daki felaketi sonlandıracağını ifade etmişti. Zizek, ayrıca Ortadoğu’da Kürtlerin Türkiye Kürtleri’nin hamiliğinde birleşmesi ve Türkiye’nin altında “özerk” bir yapı kurması gerektiğini de ifade etmişti.
2012 yılında verdiği röportajların ardından geçtiğimiz yıl ve bu yıl da Türkiye ile alakalı farklı röportajlar veren Zizek, en son röportajında ise Erdoğan’ı açık bir biçimde eleştirdi. Erdoğan’ın Saray inşasını korkunç olarak nitelendiren Zizek, “Erdoğan’ın yaptıkları canavarca” şeklinde konuştu.
ZİZEK’TEN “TARİHSEL BLOK” ÖNERİSİ: “CHP, HDP, SOLCULAR BİRLEŞSİN”
Erdoğan’a karşı “tarihsel blok” kurulmasını da öneren Zizek, Kürtler, solcular ve Kemalistler birleşmeli” şeklinde konuştu. Zizek Erdoğan’a “Osmanlı göndermesi” yaparak “Saray inşa edeceğine Osmanlı İmparatorluğu’nda bugünden daha iyi ne vardı, ne tür özgürlükler vardı ona bakması lazım” şeklinde konuştu.
Med Nûçe’ye verilen röportajda Kürt halkı ile ilgili de önemli tespitler yapan Zizek, özellikle İsrail benzetmesi kurması dikkat çekti. Kürtler “Ortadoğu’da Yahudilerin baskıcı olmayan versiyonu olmalı” diyen Zizek, “Kürt halkının mücadelesinin ve özerkliğinin Ortadoğu’ya barış getiriceğini” ifade etti.
ZİZEK “POLİTİK DOĞRUCULUĞU” ELDEN BIRAKMIYOR
Zizek özellikle Osmanlı konusunda dururken, bütün solcuların 1.Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı ve Habsburg İmparatorlukları’nın bugünden iyi yanları olduğunu bildiğini iddia etti. Zizek “Osmanlı’nın da kötü yanları vardı” şeklinde de bir tespit yaparak “politik doğruculuk” konusunda çığır açtı.
Kürt halkının bundan sonra kendisini Batı’ya daha iyi tanıtması gerektiğini de ifade eden Zizek batıdaki solcuların iki yüzlü olduğunu ve Kürtlerin mücadelesini önemsemediğini ifade etti. Zizek özerk ve federatif yapıların artık zorunlu olduğunu ve Kürtlerin bu konuda öncü rol izleyeceğini de belirtti. Röportajda ünlü filozof Öcalan’ı da ziyaret etmek istediğini belirtmişti.
REEL POLİTİKADAN KALAN “ÜNLÜ FİLOZOF”
Med Nûçe’de yayınlanan röportajda farklı konular üzerinde de durulurken, felsefe dünyasının “süper starı” olarak bilinen Zizek’in “reel politiker” tutumunun da çelişkili yanlarını ortaya serdi. Zizek özellikle politik tespitlerinin tutmamasıyla sık sık karşı karşıya kalırken, bu yönüyle ciddi bir şekilde eleştiriliyor.Özellikle Arap Baharı’nın başlangıcı sayılan Tahrir’de yaptığı tespitler boşa düşen Zizek, bu konuda hızlı bir dönüş yapmıştı.