Reklam
Kategoriler: Hafıza-i Beşer

1 Mayıs- Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı

Reklam

İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı.

1889’da da 1 Mayıs işçilerin ortak bayramı olarak kabul edildi.

1 Mayıs 1921’de Tersane İşçileri, işgal altındaki İstanbul’da 1 Mayıs’ı kutladı. İştirakçı Hilmi önderliğinde Halk İştirakiyyun Fırkası’nın düzenlediği 1 Mayıs’a işçiler kızıl bayraklarla katıldı ve Kasımpaşa’dan Şişli Hürriyet-i Ebediye Tepesi’ne kadar yürüdüler. 1923’de ise İstanbul’da tütün işçileri, askeri fabrika ve demiryolu işçileri, fırıncılar, İstanbul tramvay, telefon, tünel, gazhane işçileri 1 Mayıs’ı sokakta kutladılar. “Yabancı şirketlere el konsun”, “8 saatlik iş günü”, “Hafta tatili”, “Serbest Sendika ve Grev Hakkı” pankartlarını taşıdılar.

1 Mayıs 1977’de ise; Taksim Meydanı’nda DİSK Başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı. Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçmaya başladı, kısa bir süre içinde Intercontinental Oteli’nin (Bugün The Marmara Oteli) de üst katlarından da ateş açıldı.

İnsanlar panik halde kaçmaya çalışırken panzerler de kalabalığın arasına doğru girmeye ve kitleleri sıkıştırarak Kazancı Yokuşu’na itmeye başladı. Kalabalığa ateş açılıyordu fakat polis ateş açanlara değil, kalabalığın üstüne saldırıyordu. Bir kamyonun tıkadığı Kazancı Yokuşu’ndan aşağıya kaçmaya çalışan kalabalığı daha da korkutmak için bir daha ateş açıldı. İnsanlar panzerler altında kalarak ve birbirlerini ezerek kaçmaya devam etti.

28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak yaşamını yitirdi, yaklaşık 130 kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğu Kazancı Yokuşu’nun başında, park edilmiş kamyon yüzünden sıkışarak ölmüşlerdi. 470 kişi göz altına alındı fakat hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı. Ateşi kimin açtığı tam olarak belirlenememiş, olay halen aydınlatılamamıştır. Sular idaresinin çatısından ve otel odalarından ateş açanlar bulunamamıştır.

2010 yılında 32 yıl sonra Taksim’de ilk kez izinli olarak 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.

Bu haber en son değiştirildi 1 Mayıs 2016 09:01 09:01

Reklam

Önceki Haberler

TKH’den Leman Dergisi’ne yönelik gerici saldırıya tepki

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Leman Dergisi'ne yönelik gerici saldırı sonrası yaptığı açıklamada "Bu bina yanacak”…

1 Temmuz 2025 12:25

Nevşehir’de rektör Semih Aktekin’in eşine özel fakülte taşıma iddiası

Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin’in, eşi Banu Aktekin’in öğrenim hayatını kolaylaştırmak…

1 Temmuz 2025 11:33

Dev inşaat firması İris İnşaat’ın işçilere aylardır ücretini ödemediği iddia edildi

Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasından biri olan İris İnşaat’ın Katar ve Tanzanya’daki projelerinde çalışan…

1 Temmuz 2025 11:27

Hizbullah’a yakın örgütler Şeyh Sait için anma etkinliği düzenledi: HÜDA PAR’lı vekil laikliği hedef aldı

Hizbullah’a fikri ve eylemsel yakınlığıyla bilinen Mustazaflar Cemiyeti ile Şehitler Kervanı Platformu tarafından cumhuriyet rejimine…

1 Temmuz 2025 11:20

AKP’li belediye başkanın YKS’de ‘kopya düzeneği kurduğu’ iddia edildi

Urfa'nın AKP'li Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan’ın, YKS sınavına giren çocukları için ses ve görüntü…

1 Temmuz 2025 10:58

Taksim ve Şişhane metro istasyonları kapatıldı

İstanbul Valiliği'nin kararı doğrultusunda ikinci bir duyuruya kadar M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattının Şişhane ve Taksim…

1 Temmuz 2025 10:52
Reklam