Bu kanun, II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de ortaya çıkan ekonomik sorunları giderme amacıyla çıkartılmıştır.
Şükrü Saraçoğlu kanunu “Bu kanun aynı zamanda bir devrim kanunudur. Bize ekonomik bağımsızlığımızı kazandıracak bir fırsat karşısındayız. Piyasamıza egemen olan yabancıları böylece ortadan kaldırarak, Türk piyasasını Türklerin eline vereceğiz.” sözleri ile değerlendirdi.
Sonrasında ise “Bu memleket tarafından gösterilen misafirperverlikten faydalanarak zengin oldukları halde, ona karşı bu nazik anda vazifelerini yapmaktan kaçınacak kimseler hakkında bu kanun, bütün şiddetiyle uygulanacaktır.” sözleri ile aslında durumun pek de öyle olmadığı anlaşıldı.
Ermeniler’den yüzde 232, Yahudiler’den yüzde 179, Rumlar’dan yüzde 156 ve Müslümanlar’dan yüzde 4,49 oranında vergi alındı. Vergi veremeyenlere haciz geldi ve mallarına mülklerine el konuldu.
Bu haber en son değiştirildi 17 Mart 2016 07:58 07:58
Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifi direniş ve protestolara rağmen TBMM Genel Kurulu'nda kabul…
CHP'nin eski genel başkanı ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Altan Öymen hayatını kaybetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir video yayımlayarak vatandaşa borcunuzu yapılandırın dedi. "Herkes için ekonomi"…
TBMM Genel Kurulu'nda zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba kanun teklifinin ilk 18…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi’nin 40. yıl etkinliğinde İngiltere Kralı III. Charles…
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli birimlerinde işten çıkarılan yüzlerce işçi direnişlerini kazandı. İşçiler işe geri alınacak.