AB, göçmenleri yarın Türkiye'ye göndermeye başlıyor
AB ile Türkiye arasında imzalanan göçmen anlaşması kapsamında, Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilecek göçmenlerle ilgili Türkiye'de yapılan hazırlıkların yeterli olup olmadığına dair kaygılar artıyor.
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan göçmen anlaşması kapsamında, Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilecek göçmenlerle ilgili Türkiye’de yapılan hazırlıkların yeterli olup olmadığına dair kaygılar artıyor.
Anlaşma kapsamında, Türkiye’den Yunanistan’a yasadışı yollardan geçen göçmenlerin iltica başvurusunda bulunmamış ya da bulunup da başvuruları kabul edilmemiş olanları, 4 Nisan Pazartesi gününden itibaren Türkiye’ye geri gönderilecek.
Birlemiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye’deki bazı göçmenlerin Suriye’ye gitmeye zorlanmasından endişe duyduklarını belirtirken bir AB yetkilisi Pazartesi günü birkaç yüz kişinin Türkiye’ye gönderilmesinin beklendiğini söyledi.
Türkiye’ye gönderilen her bir göçmen için AB, Türkiye’den bir göçmen kabul edecek. Cuma günü, Almanya göçmenleri alacak ilk AB ülkesi olacağını açıkladı.
Dikili’de toplama kampı
AB’nin Avrupa’ya yasadışı kitlesel göçmen akışını durdurmayı hedeflediği anlaşma kapsamında Türkiye’ye gönderilecek göçmenler için yapılan Dikili yakınlarındaki kamp alanında henüz herhangi bir düzenleme gözlemlenmedi.
Öte yandan, yetkililerin, göçmenlerin Dikili’deki kampta sadece geçici olarak kalacağını, buradan Türkiye’nin başka yerlerine gönderileceklerini söyledikleri belirtiliyor.
AB anlaşmasının hayata geçirilmesiyle ilgili kaygılar geri gönderilecek göçmenlerin karşılaşacağı muamele dışında, Türkiye’nin “güvenli ülke” olup olmadığına ilişkin süren tartışmaları da kapsıyor.
Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin, binlerce Suriyeli göçmeni ülkelerine geri dönmeye zorladığını belirtirken, Ankara bu iddiayı reddetmiş, hiçbir göçmeni iradesi dışında Suriye’ye göndermediğini söylemişti.
Yunanistan Parlamentosu geçtiğimiz Cuma günü göçmenlerin Türkiye’ye gönderilmesine ilişkin yasa tasarısını 107’ye karşı 169 oyla kabul ederken, ülkedeki göçmenler uygulamaya karşı protesto gösterileri düzenlemişti.