Reklam
Kategoriler: Dış Açı

AB Komisyonu vize muafiyeti kararını bugün açıklayacak

Reklam

AB Komisyonu’nun Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vize muafiyeti tanınmasına ilişkin kararını bugün açıklaması bekleniyor. Komisyon’un vize yükümlülüğünün kaldırılmasına koşullu onay vereceği belirtiliyor. AB Komisyonu’nun merakla beklenen vize kararını bugün öğle saatlerinde kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Karar öncesi Brüksel çevrelerinden alınan haberler, Komisyon’un Türkiye vatandaşlarına Schengen Bölgesi’nde vize muafiyeti tanınmasına koşullu onay vereceği yönünde.

Brüksel: Şartlar yerine gelmedi

AB Komisyonu, Türkiye vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne seyahatlerinde vize yükümlülüğünün kaldırılması için Türkiye’nin aralarında AB standartlarına uygun biyometrik pasaportların yürürlüğe girmesinin de bulunduğu 72 kriteri yerine getirmesini şart koşmuştu. Komisyon’a göre, Türkiye henüz bu kriterlerin tümünü yerine getirmedi. AB kurumu, yerine getirilmeyen kriter sayısının 10’dan daha az olduğunu açıkladı. Bu nedenle AB Komisyonu’nun şimdilik vize muafiyetine yeşil ışık yakması, ancak nihai kararı hazirana bırakarak Türkiye’ye ek süre tanıması bekleniyor. Bu süre içerisinde AB üyesi ülkeler ve Avrupa Parlamentosu Komisyon’un sunacağı yasa teklifini incelerken, Türkiye ise eksik kalan kriterleri tamamlamak için zaman kazanmış olacak.

Türkiye ise vize muafiyeti karşılığında tüm AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına vizesiz seyahat imkânı sağlamayı taahhüt etti. Türkiye, bu çerçevede Kıbrıslı Rumların vize yükümlülüğünün kaldırıldığını açıklamıştı.

Almanya ve Fransa ‘el freni’ mekanizması istiyor

Türkiye vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat edebilmesi için, AB Komisyonu’nun yasa teklifinin Avrupa Parlamentosu’nun yanı sıra AB üyesi ülkelerin de onayını alması gerekiyor. AB ülkeleri içindeki rahatsızlıktan ötürü Almanya ve Fransa’nın gerekli görülen durumlarda vize muafiyetinin askıya alınabilmesini öngören ‘el freni’ mekanizmasını devreye sokmak istediği ortaya çıkmıştı. Ancak AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, bu uygulamaya karşı olunduğu belirtilmişti.

Ankara, AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması uyarınca haziran ayında Geri Kabul Anlaşması’nın tüm hükümlerinin yürürlüğe konulması karşılığında Türkiye vatandaşlarına AB içinde vize muafiyeti sağlanmasını talep etmişti. Vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi halinde, Türkiye vatandaşları Schengen Bölgesi’ne turist olarak 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilecek.

Bu haber en son değiştirildi 5 Mayıs 2016 12:48 12:48

Reklam

Önceki Haberler

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheliye tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu…

19 Mayıs 2024 18:29

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Reisi ve İran Dışişleri Bakanı’na henüz ulaşılamadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor.…

19 Mayıs 2024 18:24

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47
Reklam