Reklam
Kategoriler: Dış Açı

AB, mülteciler için verdiği rüşvetin karşılığını istiyor

Reklam

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans Ankara ile Brüksel arasında imzalanan ‘sığınmacı anlaşması’ hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Tek kıstasımız sığınmacı akınının azalması” diyen Timmermans, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen göçmen sayısının önceki dönemlere göre düştüğünü, ancak bu düşüşün yetersiz olduğunu belirterek “Hala yapacak çok şey var” dedi.

Türkiye, mültecilere karşı Merkel desteği ve 3 milyar avro almıştı

Türkiyeli ve Avrupalı yetkililer arasındaki işbirliğinin olumlu olduğunu da kaydeden Timmermans, “İşbirliğimizi geliştirmenin yollarını tartışmaya devam edeceğiz. İlk sonuçların cesaret verici olduğunu gördük, ama “Türkiye’nin göçü engellemek için attığı adımlar, AB’nin tatmin olması için yeterli değil” diye konuştu.

Belçika’nın başkenti Bürksel’de 29 Kasım’da gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi’nde, Ankara Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde Avrupa’ya yönelik sığınmacı akınını durdurmayı kabul etmiş; karşılığında da Suriyeli sığınmacılar için kullanılmak üzere 3 milyar avroluk yardım sözü almıştı.

Türkiye 89 ülkeye vize uygulaması başlatacak

Öte yandan, bu anlaşma ile bir yıl içerisinde AB’ye vizesiz olarak girilebileceği beklentisi hakim olurken, madalyonun öbür yüzünde ise anlaşma kapsamında üçüncü ülkelere vize uygulamasının başlatılması zorunluluğu yer alıyor. Bu zorunluluk, Suriye, Afganistan gibi sadece yasadışı göçmen potansiyeli bulunan ülkeleri değil, Türkiye’ye önemli düzeyde turist gönderen ülkelerin de yer aldığı 89 ülkeyi kapsıyor.

Vize muafiyetinin sağlanması için Türkiye’nin üçüncü ülkelere yönelik vize politikasının AB ile tam uyumlu hale getirilmesi öngörülüyor. Yani AB’nin vize uyguladığı tüm ülkelere Türkiye’nin de vize uygulaması gerekiyor. Geri Kabul Anlaşması sonrasında ortaya konan göç eylem planının en önemli adımı olarak kabul ediliyor. Böylece AB, yasadışı göçmen potansiyeli yüksek ülkelerle muhatap olmayacağı gibi, Türkiye üzerinden AB’ye vizesiz ve yasadışı yollarda giren göçmenleri geri iade edebilecek. Türkiye üzerinden AB ülkelerine geçen yasadışı göçmenlerin geri kabulüne, anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten üç yıl sonra, yani 1 Ekim 2017’de başlanması öngörülürken, vize muafiyetinin öne çekilmesine bağlı olarak bu uygulama da öne çekilerek Haziran 2016’da başlatılacak.

Bu haber en son değiştirildi 8 Ocak 2016 10:09 10:09

Reklam

Önceki Haberler

Fotoğraf sanatçısı Murat Germen gözaltına alındı

Fotoğraf sanatçısı ve mimar Murat Germen, yurt dışından ülkeye girerken havaalanında gözaltına alındı. Germen'e “Halkı…

10 Nisan 2025 11:46

Kartalkaya faciasında otel sahipleri ve yakınları kurtarılırken, diğer konuklar ölüme terk edilmiş

Bilirkişi raporuna göre katliam sırasında tahliye işlemleri adil yapılmadı. Kayıtlar, otel yöneticileri ile ailelerinin öncelikli…

10 Nisan 2025 11:08

“Diktatör Erdoğan” dövizi taşıyan 3 öğrenci tutuklandı

İstanbul’da protestolarda tutuklanan arkadaşlarına destek vermek için öğrencilerin düzenlediği "Gençlik Dayanışma Konseri"nde "Diktatör Erdoğan" dövizi…

10 Nisan 2025 10:49

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyetleri bir yılda yüzde 23,94 arttı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, inşaat maliyet endeksi şubat ayında yüzde 1,24, yıllık yüzde 23,94 arttı.…

10 Nisan 2025 10:38

ÇGD’den Murat Ağırel ve Timur Soykan’ın gözaltına alınmasına tepki!

Çağdaş Gazeteciler Derneği, gazetemiz yazarı gazeteci Murat Ağırel ile gazeteci Timur Soykan'ın gözaltına alınmasına tepki…

10 Nisan 2025 10:27

MİT ve MSB verileri de çalındı iddiası

MİT ve Milli Savunma Bakanlığı personelinin verilerinin de ele geçirildiği ortaya çıktı. Toplam 101 milyon…

10 Nisan 2025 10:19
Reklam