ABD'den Türkiye'ye basın özgürlüğü eleştirisi
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde, ABD'den Türkiye'ye yönelik basın özgürlüğü eleştirisi geldi.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, ABD’den Türkiye’ye yönelik basın özgürlüğü eleştirisi geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kırby “Türkiye’de gördüğümüz eğilim iyi değil, doğru yönde gitmiyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kırby, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, konu ile ilgili soruya verdiği yanıtta, Türkiye’de görülen eğilimin iyi olmadığını ve doğru yönde gitmediğini söyledi. Kırby, “Bu konuda daha önce de konuştuk. Türkiye’de gördüğümüz eğilim iyi değil, doğru yönde gitmiyor. Bunu kaygı verici olarak tanımladık ve hala öyle olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.
Öte yandan 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısı ile bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, ABD Dışişleri Bakanlığı olarak basın özgürlüğüne verdikleri önemi anlattı. Dünyanın çok çalkantılı bir dönemden geçtiğini ve bu çalkantının içinde gazetecilerin ‘doğru’ya ulaşma mücadelesinin karşısına yalanların, baskıların yada iftiraların çıktığını belirtti. Gazetecilerin gerçeklere ulaşma çabalarının karşısına bazı ülkelerde hükümetlerin, bazı bölgelerde terörist propagandalarının çıktığını anlatan Kerry, “Çatışmalar veya gerginliklerin arkasına bakarsanız bazı yerlerde üst düzey yolsuzluklar göreceksiniz. Gerçekleri örtbas etmek için bazı insanların uyduruk hikâyelerini, bazılarının doğruyu, gerçekleri gizleme çabalarını göreceksiniz. Kötü niyetli devlet ve devlet dışı aktörlerin gazetecileri, sindirme, sansürleme işleri araştırmak ve gerçeği bildirmek olan gazetecileri susturmaya çalışırken göreceksiniz” dedi.
ABD’nin basın özgürlüğüne verdiği önemi vurgulayan Kerry, ayrıca dünyanın değişik bölgelerinde gazetecilerin eğitimini ve güvenliklerini artırmak için ABD’nin yaptığı çalışmaları anlattı.
“Gazetecilik bir suç değildir”
Kerry, “Bu podyumdan şunu açıkça söylüyorum ki, ne kadar gösterişli yada başarılı olurlarsa olsunlar, yurttaşlarının yaşamlarını belirleyen olayların gerçek yüzünü öğrenmelerini engelleyen, saygı duyulmayı hak etmezler. Başını özgür, bağımsız olmayan bir ülkenin övünecek, öğretecek hiç bir şeyi olamaz. Gazetecilere baskı yapanlara, hapse atanlara karşı her zaman açık ve yüksek sesle, gazeteciliğin bir suç olmadığını söyleyeceğiz. Gazetecilik bir onur nişanıdır ve bu nişanı takan herkesi selamlıyoruz” diye konuştu.