ABD’den yaptırımlara devam
İran’la nükleer anlaşma sonrası ABD, AB ve BM tarafından ülkeye yönelik yaptırımlar kaldırılırken, ABD Hazine Bakanlığı bu kez de İran’ın balistik füze programına katkı yaptıkları gerekçesiyle 11 şirket ve kişiye yaptırım uygulanacağını açıkladı. Yeni yaptırımlar, İran’dan füze programıyla bağlantılı 11 kişi ve kurumun ABD bankacılık sistemini kullanmalarının yasaklanmasını öngörüyor. Yeni açıklanan yaptırımların İran’ın balistik füze programına... View Article
İran’la nükleer anlaşma sonrası ABD, AB ve BM tarafından ülkeye yönelik yaptırımlar kaldırılırken, ABD Hazine Bakanlığı bu kez de İran’ın balistik füze programına katkı yaptıkları gerekçesiyle 11 şirket ve kişiye yaptırım uygulanacağını açıkladı.
Yeni yaptırımlar, İran’dan füze programıyla bağlantılı 11 kişi ve kurumun ABD bankacılık sistemini kullanmalarının yasaklanmasını öngörüyor.
Yeni açıklanan yaptırımların İran’ın balistik füze programına katkı yaptıkları gerekçesiyle İran, Hong Kong, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) 11 şirket ve kişiye yönelik olduğu belirtiliyor.
ABD Hazine Bakanlığı’nın yeni yaptırımları daha önce yaşama geçirmeyi planladığı, ancak İran’la sürdürülen mahkûm takası pazarlıkları nedeniyle açıklamayı geciktirdiği bildirildi.
ABD Başkanı Barack Obama dün yaptığı açıklamada İran’ın insan haklarını ihlal eden eylemleri, terörizme verdiği destek ve balistik füze programını gerekçe göstererek ABD’nin bu ülkeye dönük yaptırımlarının süreceğini belirtmiş ve “Bu yaptırımları güçlü bir şekilde uygulamayı sürdüreceğiz. Örneğin İran’ın son dönemdeki balistik füze denemesi uluslararası yükümlülüklerinin bir ihlaliydi. Bunun sonucu olarak da ABD, İran’ın balistik füze programına katkı sundukları için bazı birey ve şirketlere yaptırım getiriyor. Bu konuda uyanık olmayı sürdüreceğiz.” demişti.
İran: yaptırımların hukuki veya etik herhangi meşruiyeti yok
İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımların kaldırılmasının hemen ardından balistik füze yaptırımı getirmesini eleştirirken Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Caberi Ensari, ABD’nin sattığı silahların Filistinli ve Yemenlilere karşı kullanıldığını belirtti.
Yaptırımların hukuka aykırı olduğunu söyleyen Ensari, “ABD’nin İran’ın balistik füze programına uyguladığı yaptırımların hukuki veya etik herhangi meşruiyeti yok. ABD her yıl bölgedeki ülkelerde on milyarlarca dolarlık silah satıyor. Bu silahlar Filistinli, Lübnanlı ve son zamanlarda Yemenlilere karşı işlenen savaş suçlarında kullanılıyor” ifadelerini kullandı.
ABD’yle diğer konularda müzakere olmayacağını söyleyen Ensari, “Bize zarar vermeye yönelik bu tür propaganda gösterileri ve yaptırımlara hukuka uygun olan füze programımızı daha da geliştirerek ve savunma imkânlarımızı, ulusal güvenliğimizi artırmaya devam ederek cevap vereceğiz” dedi.
Yaptırımların kaldırılmasının hemen ardından İran, petrol üretiminin 500 bin varil artırılması için harekete geçerek petrol ihracatını ikiye katlamayı hedefliyor.
İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene dün yaptığı açıklamada, petrol ihracatını günlük 2 milyon varile çıkarmayı planladıklarını ifade ederek “Yaptırımlar kalktıktan kısa süre sonra petrol ihracatını günlük 500 bin varil, 6-7 ay sonra ise günlük 1 milyon varil arttırabileceğimizden eminiz” demişti.
İran, ABD ve AB’nin yaptırım uyguladığı dönemde, Çin, Hindistan, Türkiye, Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol ihraç ediyordu.