AB'de 'Schengen' tartışması

Türkiye, AB ile imzaladığı 'mülteciler anlaşması' çerçevesinde 89 ülkeyle vizesiz seyahat anlaşmalarını iptale hazırlanırken Almanya ve Fransa'da Schengen bölgesinin akıbeti tartışılıyor.

AB'de 'Schengen' tartışması

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı ve karşılığında 3 milyar avro alıp Schengen bölgesine dahil olacağı ‘mülteciler anlaşması’ çerçevesinde 89 ülkeyle vizesiz seyahat anlaşmalarını iptale hazırlanırken Almanya ve Fransa’da Schengen bölgesinin akıbeti tartışılıyor.

AKP’nin evdeki hesabının çarşıya uyup uymayacağı zamanla görülecek. Ama Türkiye’nin ekonomik olarak da önem verdiği ve bir yönüyle 1 Kasım seçimlerinin de sonuçlarını belirleyen anlaşma için Türkiye yükümlülüklerini yerine getirirken yaşanan tartışmalar dikkat çekiyor.

Merkel: Sorunlar çözülmezse Schengen’in istediğimiz gibi hayatta kalamaz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Romanya Başbakanı Dacian Cioloş ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, sığınmacıların kabul edilmesi konusunda Avrupa’daki ülkelerin dayanışma içinde olması gerektiğini belirtti.

Dayanışmanın karşılıklı olduğunu ifade eden Merkel, “Avrupa Birliği (AB) dış sınırlarının korunması ve sığınmacıların dağıtılması konusunda ortak sorumluluk alındığında Schengen sistemi işlevini yerine getirebilir” şeklinde konuştu. Schengen sınırları içinde serbest dolaşımının sürdürülmesi için elden gelenin yapılması gerektiğini vurgulayan Merkel, bundan dolayı göç akınının yönlendirmesi ve düzenlenmesinin öncelik taşıdığını kaydetti.

Bazı Schengen ülkelerinde geçici sınır kontrollerinin yapıldığına dikkati çeken Merkel, “Gerçi geçici sınır kontrollerinin Schengen sisteminde yeri var ama sorunlar çözülmediğinde Schengen’in istediğimiz gibi hayatta kalamayacağı yönünde bir tehlikeyi de içinde barındırıyor. Schengen, Avrupalıların çok değer verdiği bir şey olduğu gibi Avrupa’nın ekonomik büyümesi ve birlikte gelişmesi için de bir faktördür. Bunun için Schengen’i muhafaza etmek için her şeyin yapılması ve Schengen’e üye olmayan ülkelere de üye olma imkanı verilmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu. Merkel, bu bağlamda, Romanya’nın, Schengen Bölgesi’ne dahil olmak için dış sınırlarının korunmasına ilişkin hazırlık çalışmaları gerçekleştirdiğini ancak bunun yolsuzlukla mücadele konusuyla da bağlantılı olduğunu dile getirdi.

Sarkozy: Schengen Anlaşması öldü

Öte yandan, BBC Türkçe’nin haberine göre, Belçika’nın Anvers kentinde konuşan Sarkozy, Avrupa’daki sınır güvenliği sorununun ve mülteci akınının Schengen Anlaşması’nı tamamen geçersiz hale getirdiğini söyledi.

AB’nin mevcut yapısıyla devam edemeyeceğini belirten Sarkozy, AB için oluşturulması öngörülen ancak uygulamaya sokulamayan anayasa taslağında din vurgusu olmamasını da eleştirdi.

Sarkozy, Hristiyan kimliğinin Avrupa Anayasası’na geçirilmemiş olmasını ‘korkaklık’ olarak niteledi.

Türkiye 89 ülkeye vizeyi geri getiriyor

AB ile varılan anlaşma kapsamında Türkiye vatandaşlarının Schengen Bölgesi ülkelerine vizesiz girişi için sürece hız verilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak AB’ye vizelerin kalkması için öne sürülen şartlardan birisi de Türkiye’nin AB’nin vize uyguladığı ülkelere vizeleri geri getirmesi.

Son yıllarda hem turizmi hem de ticari ilişkileri canlandırmak için aralarında Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ülkeleri ve eski Sovyet ülkelerinin de bulunduğu toplam 89 ülkeyle vizeler karşılıklı olarak kaldırılmıştı.

AB ile yapılan anlaşma uyarınca bu ülkelerin vatandaşlarından Türkiye’ye girişlerinde Haziran ayından itibaren tekrar vize talep edilecek.