Acıbademlilerin eğitim arazisi eylemleri devam ediyor

Erdoğan, Başbakanlığı döneminde Acıbadem Ahmet Sani Gezici Lisesi için “yıkılacak, yerine imam hatip yapılacak” sözleri ile talimat vermişti.

Acıbademlilerin eğitim arazisi eylemleri devam ediyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde Acıbadem Ahmet Sani Gezici Lisesi için “yıkılacak, yerine imam hatip yapılacak” sözleri ile talimat vermişti. Bu talimatın ardından yıkılan Acıbadem Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin yerine “Kadıköy İmam Hatip Lisesi”nin arazisinin bir kısmı eğitim alanı olma vasfından çıkarılıp ticari alana dönüştürüldü.

Bu dönüşüm üzerine eyleme geçen Acıbadem Sakinleri, “AVM değil, Okul İstiyoruz” kampanyası ile ilgili eylemlerini 120 gündür sürdürüyor.

Konuyla ilgili olarak ASGL Dayanışması ve AHD-Acıbadem Sakinleri imzalı açıklamada şu sorular yöneltildi:

  1. MEB neden tercihini gençlerin eğitimi için değil de, AVM için kullanmaktadır?

2. Kadıköy Belediyesi sınırları içindeki alanda imar değişikliği, neden Kadıköy Belediyesi üzerinden değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden yapılmaktadır?

3. Sadece “Eğitim Tesisi” olarak vakfedilen arazinin 1/3’lük kısmı, arazi üzerinde bulunan diğer meslek+düz lisesinin yıkılması karşılığında mı imara açılmaktadır?

4. Arazi üzerinde ticaret alanı inşa edecek firma kimdir?

5. Bu okul, arazi ve inşaatı üzerine daha önce verilen soru önergelerinin hiç biri neden ısrarla cevaplanmamaktadır?

Bu noktaya nasıl gelindi?

Ahmet Sani Gezici Lisesi, Acıbadem’de sınavsız öğrenci alan tek devlet lisesiyken, yanındaki Kadıköy İmam Hatip Lisesi ile birlikte semt halkının aylarca süren tepki ve mücadelelerine rağmen yıkılmıştı. Karma lisenin öğrencilerinin tümü farklı bir semte gönderilirken, yeni inşa edilen okul Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi olarak 28 Eylül 2015’de açılmıştı.

Öte yandan, okul açılışında Erdoğan’ın, okul arazisinin ranta açılacağı söylentilerine itiraz etmesine rağmen, 4 ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arazinin 1/3’ünü ifraz ederek, ticarethane ve konut yapımına olanak sağlayan bir imar planını askıya çıkarmıştı.

Bu arada Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olan okulda, bir süredir kaçak olarak başka bir ortaokulun da öğrenim gördüğü iddia edilmişti. Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan TEOG sınavı resmi olarak lise olmasına karşın Ahmet Sani Gezici Kız İmam Hatip Lisesi’nde yapılması ise bu iddiayı kuvvetlendiriyor.

acibadem1 acibadem2