AİHM, sokağa çıkma yasaklarına karşı itirazı ‘şimdilik’ reddetti

Kürt illerinde uygulanan sokağa çıkma yasağını ilk kez doğrudan, yani iç hukuk yollarını tüketmeden AİHM’e taşıyan avukatların başvurusu karara bağlandı.

AİHM, sokağa çıkma yasaklarına karşı itirazı ‘şimdilik’ reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Şırnak’ın Cizre ve Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağına karşı tedbir talebini reddederken, şartlar değiştiğinde tekrar başvuru yapılabileceğini vurguladı.

Kürt illerinde uygulanan sokağa çıkma yasağını ilk kez doğrudan, yani iç hukuk yollarını tüketmeden AİHM’e taşıyan avukatların başvurusu karara bağlandı.

Beş avukatın sokağa çıkma yasaklarına karşı tedbir talepli başvurusu AİHM tarafından reddedilse de Mahkeme bölgedeki durumun başvurucu açısından çok zor olduğunu vurgulandı.

Kararda, “Bölgedeki aşikar olan vahim durum dikkate alındığında, mahkeme, vücut bütünlükleri bakımından korumasız durumda olan başvuranların talep etmeleri halinde gerekli bakıma, yardıma erişebilmelerini sağlamak üzere tüm makul adımların hükümet tarafından atılacağına güvendiğini dile getirmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Tekrar başvuru yolu açık

Avukatlar kararı şöyle yorumladı: “Tek yargıç tarafından verilen karara göre AİHM her ne kadar bölgedeki durum başvurucu açısından çok ağır olsa da hükümetin başvurucunun temel ihtiyaçları için gerekli adımları atacağına inandığını belirtiyor. AİHM eldeki verilerle tedbir kararı veremeyeceğini ancak şartlar değiştiğinde tekrar başvuru yapabileceğimizi belirtmiş.”

AİHM hakiminin başvuruyu usulü işlemlerin devamı için ilgili daireye göndereceğini belirten avukatlar şunları söyledi: “Kısacası AİHM tedbir kararı vermiyor ancak konunun takipçisi olmamızı da istiyor. Ömer Elçi adına esas başvuruyu en kısa zamanda yaparak ihlal talebinde bulunacağız. Ömer Elçi adına yapacağımız esas başvuruda Sözleşme’nin 46. maddesi bağlamında AİHM’in hükümete gerekli tedbirleri alması yönünde tavsiyede bulunmasını da talep edeceğiz. Şartlar değiştiğinde ise tekrar tedbir talebinde bulunacağız.”

Anayasa Mahkemesi de daha önce beş kez sokağa çıkma yasağına karşı tedbir taleplerini reddetmişti.