Kahramanmaraş’ta, 27 bin Suriyeli mültecinin barındığı çadır kentin, Başbakanlık genelgesi ve valilik kararıyla Alevi yurttaşların yaşadığı Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehüyük Köyü’ne taşınması için yapılan konteynır kent inşaatına karşı bölge halkının direnişi sürüyor.
Yöre halkı, sivil toplum örgütleri, dernekler ve muhtarlardan oluşan ‘Maraş yaşam platformu’ inşaat sahasında iş makinelerinin girmemesi için çadır kurarak nöbete tutuyorlar.
AKP hükümetinin kampı kurmaktaki ısrarı neden?
Maraş Yaşam Platformunun avukatlarından Mustafa Torun, Kamp kurulması kararından önce arazinin kanunen inşaat yapılması yasak olan mera vasfında olduğunun altını çiziyor. Torun, “Mera Komisyonunun o araziyi mera vasfından Hazine arazisine çevirdiğini ve TOKİ’ye devredildiğini öğrendik. TOKİ de, Kalyon İnşaat adında Gaziantep merkezli bir şirkete ihale etmiş. Alelacele cumartesi günü iş makineleri geldi, konteynerler getirilmeye başlandı” diyor.
Kalyon İnşaat kimin?
Kalyon İnşaat, Gezi Parkı protestolarının hedefindeki Taksim Yayalaştırma Projesi’nin uygulayıcısı firma. Kalyon İnşaat, Kiptaş konutlarını, Bakırköy Adliye Sarayı ve metrobüs hattı inşaatını gerçekleştirmiş. Patronu Cemal Kalyoncu, yardımcısı Ömer Faruk Kalyoncu.
Kalyon Grup’un şirketlerinden birisi olan Kalyon İnşaat, Bakırköy Adalet Sarayı, Metrobüs hattının inşaatı, Taksim Yayalaştırma Projesi gibi projeleri yürüttü. Aynı zamanda 3. havalimanı ihalesini kazanan ortak girişim grubunun bünyesinde yer alan firmalardan birisi.
Trabzonlu Kalyoncu ailesinin, göç ettiği Gaziantep’te temellerini attığı Kalyon Grup, inşaat şirketiyle bugün dev İSKİ projelerinden ulaşıma, altyapıdan konuta sayısız projeyi gerçekleştirmiş.
Kalyon Grubu’nun adı 25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonunda da geçiyor
İstanbul’da Kiptaş bünyesinde binlerce konut yapan, Metrobüs hattını inşa eden Kalyon Şirketler Grubu’nun adı 17-25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonunda da geçiyor.
Aralarında Abdullah Tivnikli, Mustafa Latif Topbaş, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Usame Kutub ve Cengiz Aktürk’ün tüm mal varlıklarına tedbir kararı alınmıştı. Listede Kalyon Grubu’na ait Zirve Holding ile Cengiz Aktürk’ün şirketi Bosphorus 360 da yer almıştı.
Kalyoncu şirketinin hissesinin yarısı Erdoğan’ın mı?
Kalyon Şirketler Grubu’nun eski Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kalyoncu 2008 yılında kalp krizi geçirerek hayatını yitiriyor. Kalyoncu, Milli Görüş’te patlak veren ayrışmada “yenilikçi taraf”ta yer almayı tercih ediyor. Kalyoncu, yakın tarihin önemli liderleriyle olan yakınlığıyla da tanındı. Turgut Özal ile de yakın dostluğu bulunan Kalyoncu, Milli Görüş hareketinde patlak veren “yenilikçi-gelenekçi” saflaşmasında da “yenilikçiler” tarafında yer alan ve Erbakan’a, ilk “değiş” diyen isimler arasında da bulunan Kalyoncu’nun, yenilikçi hareketten doğan AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile de geçmişe dayanan yakın dostluğu var. Kalyoncu şirketinin hissesinin yarısının Recep Tayyip Erdoğan´a ait olduğu yönünde söylentilerde söz konusu.
Hasan Kalyoncu’nun AKP yönetimiyle yakınlığı, oğlu Ömer Faruk Kalyoncu’nun İstanbul’daki nikâh törenine de yansımıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç ile birlikte nikâh şahitliği yaptığı Grand Cevahir Oteli’ndeki bu nikah töreninde, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de aralarında yer aldığı 11 bakan hazır bulunmuştu.
Sabah ve atv de Kalyoncu’nun
Ciner Grubu tarafından Dinç Bilgin’den satın alınan Sabah Gazetesi ve ATV’ye TMSF 2007 yılında el koymuş, daha sonra da grup 22 Nisan 2008’de 1.1 milyar dolar karşılığında Çalık Grubu’na satılmıştı.
2014 yılında Rekabet Kurumu, Sabah-Atv’nin Zirve Holding’e satışına onay verince Sabah ve atv’nin yüzde 75’ine sahip Turkuvaz şirketinin hisseleri Çalık Holding’ten Zirve Holding’e geçiyor. Böylece Kalyon İnşaat’ın sahibi Ömer Faruk Kalyoncu’nun sahibi olduğu Zirve Holding, Sabah-atv’nin yeni patronu oluyor. Ancak açıklamadan anlaşılan Katarlılar’ın şirketteki yüzde 25’lik payının devam ediyor.
Metro ihalesi
Ekim ayında yapılan Mecidiyeköy-Mahmutbey (Şişli-Kağıthane-Eyüp-Gaziosmanpaşa-Esenler-Bağcılar) metro hattı ihalesinde en düşük teklifi 849 milyon 440 bin lira ile Gülermak Ağır Sanayi İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’ın oluşturduğu konsorsiyum verdi.
Tartışmalı Taksim Yayalaştırma Projesi
Büyük tartışmalara ve protestolara yol açan Taksim Yayalaştırma Projesi’nde de Kalyon’un imzası var. İhaleyi 51 milyon 555 bin 379 TL’lik teklifle Kalyon İnşaat kazandı. Proje kapsamında, Taksim’e toplam 14 bin 315 fore kazık çakılması da yer aldı.
Bakırköy Adliyesi
Açıldığı dönem olan 2007’de Türkiye’nin şimdiye kadar yapılan en büyük adliye sarayı olarak açıklanan Bakırköy Adliye Sarayı projesini de Kalyon İnşaat gerçekleştirdi. Bakırköy Osmaniye’de toplam 79 bin 303 metrekarelik alan üzerinde yer alan Adalet Sarayı’nın yapımı yaklaşık 45 milyon TL’ye mal oldu.
Mecidiköy metrobüs ihalesi
Metrobüs sistemini Mecidiyeköy’e uzatmak için 2008’de yapılan ihaleyi de Kalyon Grubu almıştı. 5 Mayıs 2008’de yapılan ve 10 firmanın katıldığı ihalede Kalyon İnşaat’ın teklifi 115 milyon 345 bin YTL+KDV olmuştu.
Son yılların en büyük ihalesinde de Kalyon’un imzası var: İstanbul 3. Havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumda Kalyon Grubu da yer aldı. Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon İnşaat A.Ş Ortak Girişim Grubu, 22 milyar 152 milyon euro teklif vererek ihaleyi kazandı. İhalenin TL karşılığı ise 90 milyar TL olarak hesaplanıyor.
Köprü ve otoyollar
Köprü ve otoyol ihalesine teklif veren firmalar arasında Kalyon İnşaat da yer almıştı. Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından iptal edilen köprü ve otoyol ihalesine, Kalyon İnşaat, Nurol Holding AŞ – MV Holding AŞ – Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ – Fernas İnşaat AŞ ile birlikte ortak girişim grubu olarak teklif vermiş; ancak elenmişti.
Kıbrıs’ın Suyu Kalyon’dan
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü ve Kuzey Kıbrıs’ın içme suyu sorununu çözecek olan Akdeniz Geçişi Boru Hattı İnşaatı İhalesini geçtiğimiz yıl Kalyon kazandı. İhalede en düşük teklifi Sigur Ros Sdn Bhd- Kalyon- Kutay İnşaat firması 630 milyon TL olarak verdi.
Başakşehir Stadyumu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 8 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirdiği “Başakşehir Stadyumu İnşaatı” ihalesinde de kazanan isim Kalyon oldu. İhaleye 8 firma teklif verdi. 1 Mart 2013 tarihinde yayımlanan sonuç ilanına göre, Büyükşehir Belediyesi, ihaleyi 134 milyon 949 bin 900 TL’ye üstlenen Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ve ASL İnşaat Taahhüt ve San. Tic. Ltd. Şirketi ile 28 Şubat 2013 tarihinde sözleşme imzaladı.
Çanakkale-Ayancık Yolu
Çanakkale-Ezine-Ayvacık Yolu ve Havran-Edremit-Ayancık yolunun yapım işinin yanı sıra, Kalyon İnşaat bugüne kadar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin birçok ihalesinde de öne çıkan isim oldu. Belediyenin iştiraki KİPTAŞ ile Kalyon İnşaat’ın yaptığı en önemli projelerin başında Finanskent projesi geliyor. KİPTAŞ Başakşehir konutları, KİPTAŞ Silivri Konutları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Çağlayan Kavşağı projesinde de Kalyon’un imzası bulunuyor.
Bu haber en son değiştirildi 3 Nisan 2016 18:28 18:28
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…