Reklam
Kategoriler: İç Açı

AKP’de yeni anayasa belirsizliği: Binali Yıldırım anlattı, vekiller kaygılandı

Reklam

Başbakan Binali Yıldırım, AKP’li milletvekillerine başkanlık teklifini de içeren ‘Anayasa değişikliği’ teklifinin içeriğini anlattı, istişarelerde bulundu.

AKP Genel Merkezi’nde yapılan görüşmelerde, Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden anayasa değişikliği madde madde milletvekillerine anlatıldı. Milletvekilleri de başkanlık sistemi ve yedek vekillikle ilgili ‘kaygılarını’ dile getirdi.

ANKA’da yer alan habere göre; toplantıda anayasa değişikliği ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım bir sunum yaptı. ‘Anayasa değişikliği teklifinde MHP’nde elini taşın altına koyduğunu’ söyledi. Yıldırım, anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te ki oylamalarında 330’un üzerinde bir oy beklediğini söylediği öğrenildi.

Yıldırım toplantıda, “Meclis’ten geçer. 330’un üzerinde de bir oy alır. Bundan sonrası bizim işimiz. Referandumda geçmesi için çok iyi çalışmamız gerekir” dediği kaydediliyor

Vekiller kaygılı

Milletvekilleri toplantıda, başkanlık sistemi, yedek milletvekilliği, seçilme yaşını 18’e indiren değişikliklerle ilgili kaygılarını dile getirdiler.

Çok sayıda milletvekili, başkanlık siteminin bu ortamda referanduma gidilmesinin riskli olacağını ve nasıl önlemler alınacağını sordu. Bazı milletvekilleri ise anayasa değişikliğinin zamanlamasını eleştirdi.

“Her gün başıma ne gelecek kaygısı ile yaşayacağız”

Milletvekillerinin en çok eleştirdiği değişiklik maddeleri arasında yedek vekillik ve seçilme yaşını 18’e indiren düzenlemeler olduğu öğrenildi. Özellikle yedek vekillik konusunun güneydoğu illerinde sıkıntı yaratabileceğini, asıl seçilen vekilin her gün, “başıma ne gelecek” kaygısı ile yaşayacağını dile getiren vekiller, bu düzenlemenin komisyonda tekliften çıkarılması önerisini getirdiler. Ancak, hukukçu vekiller tekliften çıkarılmasının söz konusu olmayacağını, belki teknik bir düzenlemeye gidileceğini söyledikleri belirtildi.

Hukukçu milletvekilleri, vekillerin anayasa değişikliği ile ilgili tüm sorularına yanıt verirken, kaygılarını ise maddeleri tek tek açıklayarak, başka ülkelerdeki örneklerle gidermeye çalıştılar.

Komisyon hafta sonu da çalışacak

TBMM Anayasa Komisyonu, hafta sonu da mesai yapacak. Teklifin hafta sonu da çalışarak bitirilmesi planlanıyor. TBMM Genel Kurulu ise yarın çalışacak. Genel Kurul’da görüşmeleri devam eden Sanayi Mülkiye Kanun Tasarısı’nın yarın bitirilmesi planlanıyor. Genel Kurul’un, Cuma’dan itibaren 3 Ocak tarihine kadar tatil edilmesi planlanıyor.

Bu haber en son değiştirildi 23 Aralık 2016 19:40 19:40

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan Şubat 2025 Laiklik İhlalleri Raporu yayımlandı

Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından düzenli periyotlarla hazırlanan Laiklik İhlalleri Raporu'nun Şubat 2025 dönemine ait…

8 Nisan 2025 18:21

ABD, Türkiye’yi İran, Rusya ve Çin’e karşı konumlandırmayı planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi adayı Thomas Barrack, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı…

8 Nisan 2025 17:31

Protestolara katılan 819 yurttaşa kamu davası açıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından süren eylemlere katılan…

8 Nisan 2025 17:17

Silivri’de Tutuklu öğrenciye şiddet iddiası: Uykusundayken saldırdı

İBB'ye yönelik operasyonların ardından başlayan protestolarda tutuklanan öğrencilerden birinin cezaevinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Yaşananları…

8 Nisan 2025 17:03

İstibdat rejimine direnen gençler Kadıköy’de buluşuyor

Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasının ardından ülkenin her tarafına yayılan protesto dalgasına öncülük…

8 Nisan 2025 16:50

Yurttaşın cebinden bankaların kasasına: İki ayda 172,6 milyar lira faiz ödendi

CHP’li Gülcan Kış'ın aktardığı verilere göre ocak ve şubat ayında bankaların net kârı yüzde 58,2…

8 Nisan 2025 16:38
Reklam