Reklam
Kategoriler: Dış Açı

AKP’nin su ambargosu koalisyonu bozdu: KKTC’de UBP-CTP hükümeti sona erdi

Reklam

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde UBP-CTP hükümeti sona erdi, Pazartesi günü bakanlar istifa edecek. KKTC’de, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyon hükümetinin ortağı UBP hükümetten çekilme kararı aldı.

İktidarın merkez sağdaki ortağı Ulusal Birlik Partisi oybirliğiyle hükümetten çekilme kararı aldı. UBP parti meclisi kısa toplantısında, hükümetin icraat yapamaz hale geldiğini ve iktidarda kalmanın doğru olmayacağı görüşünü benimsedi.

UBP parti meclisinin aldığı karar doğrultusunda genel başkan Hüseyin Özgürgün 10 bakanlı kabinedeki 5 UBP’li bakanın pazartesi günü istifa edeceğini açıkladı.

NTV’ye demeç veren UBP lideri Hüseyin Özgürgün, memur maaşlarının ödenememesinin bardağı taşıran son damla olduğunu belirterek, hükümetten çekilip erken seçime gidilmesinin en doğru karar olacağını söyledi.

Özgürgün, Türkiye’den gelen suyun dağıtımı konusunda patlak veren krizden bu yana hükümette büyük sıkıntı olduğunu belirterek memur maaşlarının tam ödenememesi ile ortaklığın dağılma noktasına geldiğini söyledi.

Merkez soldaki Cumhuriyetçi Türk Partisi ile merkez sağdaki Ulusla Birlik Partisi kolisyonundaki ilk derin görüş ayrılığı Türkiye’den borularla gelen suyun dağıtımı konusunda meydana gelmişti. UBP Türkiye’nin isteği doğrultusunda suyun özelleştirlmesini benimserken CTP suyun belediyelerin oluşturduğu bir şirket tarafından dağıtılmasını savunmuştu.

Koalisyondaki diğer kriz ise Türkiye’den mali yardım alınabilmesi için Ankara ile imzalanması gereken mali protokol konusunda ortaya çıktı. 2015 Kasım ayından bu yana imzalanmayan protokolde KKTC’deki elektrik ve telekomünikasyon hizmetleriyle limanların özelleştirilmesi şart koşuluyor. UBP buna onay verirken ortağı CTP karşı çıkıyordu.

Son olarak memurların Nisan ayı maaşı tam ödenemedi. Maliye bakanı 4 bin TL üzerindeki maaşların yüzde 60’ının ödeneceğini geriye kalan miktarınsa gecikmeli olarak verileceğini açıklayınca hükümet dağıldı.

Bu haber en son değiştirildi 2 Nisan 2016 16:28 16:28

Reklam

Önceki Haberler

Özgür Özel’in 1 Mayıs kefaleti…

Biri büyük kalabalıklardan korkuyor; diğeri soldan, sosyalist düşünceden, emekçilerin eşitlik mücadelesinden, kendisinin de eleştirilmesinden korkuyor.…

28 Nisan 2024 14:03

6 ilde IŞİD operasyonu

Yerlikaya, operasyonlarda çok sayıda dijital materyal ile çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konulduğu…

28 Nisan 2024 11:49

Tülin Tankut yazdı: Pankartlar

Bugün ülkenin acilen çözüm bekleyen sorununuysa artık çocuklar bile biliyor. Ana muhalefet partisi, parlamentoda ekonomik…

28 Nisan 2024 11:38

Washington Post: Zelenskiy, ordusunun kayıplarını eksik bildirmiş olabilir

Kaynak, "Son birkaç hafta içinde çıkardıkları yasalar onlara yardımcı olacak, ancak daha fazla gücü harekete…

28 Nisan 2024 10:45

Av. Abdurrahman Bayramoğlu: İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü

“İnsan özgülüğe mahkumdur.” der J. P. Sartre. Seçimlerimizle kendimiz ve insanlık hakkında hüküm veririz sürekli.…

28 Nisan 2024 10:08

Koza Altın gözünü yaylalara dikti

Kürtün ilçesinde bulunan Gölönü Yaylası’na açılacak olan madenden çıkarılan cevher yine aynı il sınırlarında bulunan…

28 Nisan 2024 09:46
Reklam