Reklam
Kategoriler: İç Açı

AKP’nin yeni savaş suçu: Kimsesizler mezarlığına gömülecekler

Reklam

Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle otopsi işlemi tamamlanmış, kimliği tespit edilmiş cenazelerin aileleri tarafından teslim alınmaması halinde 3 gün içinde, “mülki idare amirliği” aracılığıyla defnedilmesine izin verildi.

Daha önce kimliği tespit edilmesine rağmen yakınları tarafından alınmayan cenazeler 15 gün içinde belediyelere teslim ediliyordu. Yapılan değişiklikle birlikte bu süre hem 3 güne indirildi hem de cenazelerin mülki idare amirliğine de teslim edilebileceği eklendi.

Kimsesizler mezarlığına gömülecekler

Sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerde hayatını kaybeden 50 kişi gömülmek için beklerken alınan bu karar büyük tepki uyandırdı. Değişiklikle birlikte birçok acının yaşandığı, sokakta yaralılara yardım etmek isteyen insanların da vurulduğu bölgede insanların yakınlarına diledikleri gibi veda etme hakları da engellenmiş oldu. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle Silopi’de komşusundan evine dönerken vurulan ve cenazesi 7 gün sokakta kalan annenin görüntüsü henüz hafızalardan silinmemişken alınan karar bölge halkı açısından telafisi imkansız acılar doğurabilir.

Danıştay’a dava açıldı

Cizre’de yaralı bir kadına müdahale edilirken, açılan ateş sonucu hayatını kaybeden ve aradan geçen süreye rağmen cenazesi ailesini teslim edilmeyen Cizre Devlet Hastanesi Sağlık Çalışanı Aziz Yural’ın ailesinin avukatları Nuray Özdoğan ve Avukat Sertaç Ekinci dün Resmi Gazete yayınlanan yönetmeliğin ivedilikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a dava açtı.

Dava dilekçesinde, Aziz Yural’ın yakınlarının sokağa çıkma yasağı sebebi ile cenazelerini teslim alamadıklarına dikkat çekilerek, “Bu durumda mülki idarenin veya belediyenin cenazeyi yakınları olmaksızın gömmesi telafi imkânsız zararlara sebebiyet verecektir. Unutulmamalıdır ki yakınının gömme hakkı kanun düzenlemelerde dahi düzenlenmesine gerek olmayacak derecede doğal ve kadim bir haktır” denildi.

Bu haber en son değiştirildi 10 Ocak 2016 12:42 12:42

Reklam

Önceki Haberler

Sinan Ateş’in eşi açıkladı: Darbe komisyonuna isim listesi verdi

Ayşe Ateş, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in resmi görevi olmadan darbe komisyonuna isim listesi…

13 Mayıs 2024 17:14

Bir ilde daha ekmeğe zam

Edirne merkezde 7,5 liradan satılan 210 gram ekmek, gelen zamla 10 lira oldu.

13 Mayıs 2024 17:10

İBB Meclisi’nde Deniz Gezmiş tartışması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mayıs ayı olağan meclis toplantılarının ilk oturumu Meclis 1. Başkanvekili Nuri…

13 Mayıs 2024 17:05

AKP’li Kurtulmuş’un ‘yeni anayasa’ turu sürüyor: Sırada MHP var

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'yeni anayasa' çalışmaları kapsamında başlattığı ziyaretleri sürdürüyor. Daha önce CHP, İYİ…

13 Mayıs 2024 16:37

Soma davasının avukatı Can Atalay: İnadımız ve kararlılığımız azalmayacak

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Can Atalay, 10 sene önce yaşanan ve Soma'da 301 madencinin hayatını…

13 Mayıs 2024 16:04

Mahkeme kaçak yapı sahiplerinin başvurusunu reddetti

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Üsküdar’daki kaçak kafe sahiplerinin İBB’nin gerçekleştirdiği yıkıma karşı açtıkları 4 davayı…

13 Mayıs 2024 15:56
Reklam