Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert, Ermeni soykırımı kararının ardından Türk kökenli parlamenterlere yönelik suçlamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sert şekilde eleştirdi.
DW’nin haberine göre, “Tek bir vekile tehdit yoluyla baskı yapmanın, tüm parlamentoya saldırmakla eşdeğer olduğunu” vurgulayan Lammert, Türkiye’den özellikle siyasetçiler tarafından yapılan eleştirilerin meclis üyelerine yönelik tehdit ve hakaretlere zemin hazırladığına işaret ederek, “Türkiye’deki bazı üst düzey politikacılar açıklamalarıyla, Ermeni soykırımı kararı nedeniyle Meclis üyelerine nefret dolu tehditler ve hakaret içeren söylemlere kısmen ön ayak oluyor” eleştirisini getirdi.
Lammert “21. yüzyılda demokratik bir seçimle işbaşına gelmiş bir cumhurbaşkanının, yine demokratik seçimle görevlendirilmiş Alman Federal Meclis üyelerinin Türkiye kökeninden şüphe etmesini, kanlarını ‘bozuk’ olarak nitelendirebileceğine hiç ihtimal vermezdim” dedi ve “Meclis üyelerinin bir de teröristlerin uzantısı olduğu yönündeki iddialarını tamamen geri çeviriyorum” şeklinde konuştu.
Alman Sol Parti’nin teklifiyle bugün Federal Meclis’te Erdoğan’ın açıklamaları görüşülecekti. Ancak Sol Parti Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert’in konuyla ilgli açıklamalarını “güçlü ve yeterli” buldu ve oturum talebini geri çekti.
PKK uzantısı suçlaması
Erdoğan Ermeni soykırımı kararına sert tepki göstermiş, başta Almanya Başbakanı Merkel, tasarının gündeme gelmesine öncülük eden isimlerden Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir ve oylamada ‘evet’ oyu kullanan Türkiye kökenli milletvekillerinin ‘kökeninden şüphe duyduğunu’ belirterek bu kişilere kan testi yapılması gerektiğini söylemişti. Erdoğan ‘bu vekillerin PKK’nin uzantısı olduğunu’ iddia etmişti.
Dün de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bir açıklama yaparak Federal Alman Meclisi’nde Ermeni soykırımı karar tasarısının kabul edilmesine verilecek tepki konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın bir eylem planı hazırladığını söyledi.
Schulz’dan eleştiri
Öte yandan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da Erdoğan’a eleştirilerde bulunarak, kendisinden Alman parlamenterlere yönelik saldırılarını durdurmasını istedi.
Schulz Erdoğan’a gönderdiği mektupta, “Görevleri gereği parlamentoda yetkisini kullanan milletvekilleri, siyasi bir karar aşamasında hiç bir zarara uğramadan farklı görüşlerini ortaya koyabilirler ve bu yüzden de teröristlerle ilişkilendirilemezler” ifadelerine yer verdi.
Bu haber en son değiştirildi 11 Haziran 2016 15:22 15:22
Metro İstanbul’da Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafından herhangi bir teklif sunulmaması üzerine Demiryol-İş Sendikası'na…
Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden üniversite öğrencileri Kadıköy Festival Park'ta dayanışma sahnesi kurdular
Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından düzenli periyotlarla hazırlanan Laiklik İhlalleri Raporu'nun Şubat 2025 dönemine ait…
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi adayı Thomas Barrack, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından süren eylemlere katılan…
İBB'ye yönelik operasyonların ardından başlayan protestolarda tutuklanan öğrencilerden birinin cezaevinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Yaşananları…