Reklam
Kategoriler: İç Açı

Arkeolojik sit alanlarına yapı yapılmasının önü açılıyor

Reklam

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, 7 Nisan’da Ankara’da toplanarak, Arkeolojik sit alanlarının bulunduğu alanlarda gündeme gelen kamu güvenliği ile ilgili gelişmeler nedeniyle 1999 yılında çıkarılan Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararını yeniden değerlendirerek, ilke kararlarına kamu güvenliğini ön gören bir madde eklenmesini kararlaştırdı. Yüksek Kurulun aldığı karar dün yayımlanan Resmi Gazete’de şöyle yer aldı:

“Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararının uygulanmasında yaşanan sorunların değerlendirilmesi sonucunda; Anılan İlke Kararının I. derece arkeolojik site ilişkin 1. Maddesinin (f) bendinden sonra gelmek üzere; “g) Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da doğal afet yaşanan yerlerde, yapılmasında zorunluluk bulunan geçici uygulamalara ilişkin, zemine en az müdahale edilecek şekilde hazırlanan ve süresi belirlenen projelerin ilgili koruma bölge kurulunda değerlendirilebileceğine, projesi koruma bölge kurulunca uygun görülen geçici uygulamaların Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulacak bilim kurulu denetiminde yapılabileceğine,ö ifadesinin, Aynı İlke Kararının II. derece arkeolojik site ilişkin 2. Maddesinin (b) bendindeki “I. derece arkeolojik sit koruma ve kullanma koşullarının a, b, c, ç, d, e, f ö ifadesinden sonra gelmek üzere “, g ifadesinin eklenmesine karar verildi.”

Eklenen madde ile sit alanları talan edilecek

Uzmanlara göre, ilke kararlarına kamu güvenliği gerekçe gösterilerek yapılan ek madde ile 1’inci derecede Arkeolojik sit alanı olan bölgelerde yapılaşmaların önü açılıyor. Uzmanlar, şu değerlendirmeyi yaptı:

“17 yıl önce çıkarılan ilke kararlarında Arkeolojik sit alanlarında hiç bir yapının yapılmasına izin verilmiyordu. Ancak, şimdi eklenen bir madde ile Arkeolojik sit alanına karakol, güvenlik noktası konulması için bir bilim kurulunun kararı yetiyor. Bu da Arkeolojik sit alanlarının bundan sonra bu ilke kararı ile talan edilmesi anlamına geliyor.”

Uzmanlar, bölgedeki gelişmelere örnek olarak ise, Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ne bağlı olan ve 1’inci derece Arkeolojik sit alanı olan Dakyanus Tepesi’ne karakol kurulmasını gösterdi.

Bu haber en son değiştirildi 28 Nisan 2016 21:46 21:46

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi: Karşı devrim sürecine karşı laik Cumhuriyet için mücadele edilmelidir

10 Mayıs 2025 Cumartesi günü Ankara’da toplanan Laiklik Meclisi, son altı aylık dönemde yürüttüğü çalışmalarla…

24 Mayıs 2025 15:39

Eski THK Rektörü Ünsal Ban borsada manipülasyon soruşturması kapsamında tutuklandı

Eski THK Rektörü Ünsal Ban tutuklandı Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban'ın da aralarında bulunduğu…

24 Mayıs 2025 15:07

THY’de yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı 80 bin TL oldu

THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…

23 Mayıs 2025 17:21

İBB soruşturmasında yandaş medyaya gönderilen bilgi notunu AKP’li trol hazırlamış

İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…

23 Mayıs 2025 17:13

Devlet Bahçeli’den Erdoğan’a: Yolundan cayma hakkı yoktur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…

23 Mayıs 2025 16:19

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası

Oyuncu Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu, yalan beyan suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı. Ergenç’e…

23 Mayıs 2025 15:46
Reklam