Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Asgari ücret: İşçiden aldığını, işçiye verirmiş gibi yapmak

Reklam

Son iki aydır tartışılan ve önceki günkü ‘Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ toplantısıyla birlikte resmiyet kazanan 1300 TL’lik yeni asgari ücret için, patronlara işçi başına aylık 110 liraya karşılık gelen SGK primlerinin yüzde 40’ı oranında destek verileceği açıklanmıştı. Bu destek ise, SGK’nin prim gelirinin azalmaması ve açığının büyümemesi bahaneleriyle meşrulaştırılmaya çalışılmıştı.

Öte yandan, patronlara verilecek desteğin, asgari ücretten, bir başka deyişle işçinin cebinden yapılan 86,46 lira gelir vergisi ve 12,50 lira damga vergisi ile 100 lirayı bulan vergi kesintileriyle karşılanabildiği ortaya çıktı. Böylelikle, çok büyük bir zam yapılmış gibi gösterilen asgari ücret düzenlemesinin aslında işçinin cebinden alınanların işçiye verilmesi olduğu söylenebilir.

Düzenleme yapılmazsa asgari ücretten alınan vergi

2015 yılında Ekim ayında ikinci vergi dilimine giren asgari ücretli, AKP seçim vaadini yerine getirip de asgari ücret bin 300 liraya yükseltilirse 2016’da Ağustos ayından itibaren ikinci dilimde vergilendirilecek.

Gelir vergisinin belirlendiği dilimlerde asgari ücretin çok gerisinde kalan artışlar yapıldığı için Ağustos ayından itibaren asgari ücretli yüzde 15 yerine yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine girecek. Bu da asgari ücretten alınan Gelir Vergisi’ni 86 TL’den 156 TL’ye çıkarırken; asgari ücretin de 70 lira düşmesine neden olacak.

AKP, buna tedbir almadığı gibi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, gelir vergisi diliminin asgari ücretliler için değişmemesi ve ücretlerde düşüş olmaması için Ekim ayından önce Maliye Bakanı Naci Ağbal’la görüşüp ortak bir çalışma yapacaklarını açıkladı.

Patronlar doymuyor: Şimdi de kıdem tazminatı talebi

Öte yandan, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise, asgari ücretteki artışın kıdem tazminatlarına yansımaması için düzenleme yapılmasını istedi. Hükümetin asgari ücretteki ekstra artıştan kaynaklanan yükün yüzde 40’ını üstlendiğini belirten Özdebir, “Ancak işin bir başka boyutu var. Asgari ücretteki artış kıdem tazminatlarına da yansıdı ve kıdem tazminatı yükü yüzde 30 düzeyinde arttı. Bu çok ağır bir tazminat yükü anlamına geliyor. Bu konuda bir düzenleme yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bu haber en son değiştirildi 4 Ocak 2016 00:31 00:31

Reklam

Önceki Haberler

Gaziantep’te ekonomik boykota katılma çağrısı yaptıktan sonra işten atılan işçi Yurtsever’e konuştu: “Pişman değilim,mücadeleme devam edeceğim”

Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…

5 Nisan 2025 18:28

5 Nisan Avukatlar Günü’de avukatlar ayakta: Mücadele günümüz kutlu olsun

Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…

5 Nisan 2025 12:33

EPDK kamuoyuna “saygıyla” duyurdu: Elektriğe yüzde 25 zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…

4 Nisan 2025 21:55

Emperyalizmin savaş aygıtı NATO 76 yıllık kanlı sicilini kutluyor

‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…

4 Nisan 2025 17:21

CHP standına saldıran şahıs tutuklandı!

Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…

4 Nisan 2025 15:35

Bahçeli aylar sonra ortaya çıktı

28 Ocak'tan bu yana görüntü vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, aylar sonra ilk kez ortaya…

4 Nisan 2025 14:53
Reklam