Avrupa silahlanıyor…
Almanya Schweinefurt’da bir üniversite öğrencisi deaktivite edilmiş ve dekorasyon amacıyla satılan bir silahı modifiye ederek otomatik silaha dönüştürdü. İnternet üzerinden aldığı silahı yine internetteki sayfalardan elde ettiği teknik veriler doğrultusunda modifiye ederek gerçek bir silaha dönüştüren öğrenci internetin en derin noktası olan Darknet’te alıcı bulmasının ardından özel timler tarafından yakalandı. Bildiğimiz internetten farklı olarak darknet, herkesin... View Article
Almanya Schweinefurt’da bir üniversite öğrencisi deaktivite edilmiş ve dekorasyon amacıyla satılan bir silahı modifiye ederek otomatik silaha dönüştürdü. İnternet üzerinden aldığı silahı yine internetteki sayfalardan elde ettiği teknik veriler doğrultusunda modifiye ederek gerçek bir silaha dönüştüren öğrenci internetin en derin noktası olan Darknet’te alıcı bulmasının ardından özel timler tarafından yakalandı.
Bildiğimiz internetten farklı olarak darknet, herkesin erişebildiği bir internet ağı değil. Sadece kendi güvendiği kullanıcılara izin veren sistem, istenmeyen kişilere karşı bariyer oluşturuyor. Tabii bu durum illegal ve pornografik içeriğin de buralarda yaygınlaşmasına uygun bir zemin hazırlıyor. Arama motorlarında listelenmeyen, standart browserlar üzerinden erişilmeyen internet sitelerinde aynı zamanda yasadışı silah satışları için uygun bir ortam oluşuyor.
Prolegal Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda silah ve terör uzmanı David Schiller, Alman Focus dergisine verdiği röportajda, yasadışı silah pazarının gittikçe büyüdüğünü açıklıyor. Schiller, yönetim kurulu başkanlığı yaptığı ‘Prolegal Derneği’ ile yıllardır yasadışı silah satışlarına karşı savaşıyor.
Alman İçişleri Bakanlığı 2014 yılında 7.860 yasadışı silaha el koyarken, 2015 yılının Aralık ayında açıklanan rakamlara göre bu sayı 165.000’i geçti.
Silah pazarındaki rekabet sebebiyle fiyatlar düşüyor, el bombaları 10-15 avroya alıcı bulabiliyor. Almanya’da Kalaşnikof için 350 avro ödenirken, Arnavutluk’ta bu fiyat 150 avroya kadar düşmüş durumda. Silahlar sınırlar üzerinden rahatlıkla geçirilirken aracıların devreye girmesiyle fiyatlar artıyor.
Silahlanma artışına sebep olan unsurlar daha da vahim; yasadışı satışlar geçmişte uyuşturucu satıcılarına veya mafyaya giderken, bugün bireyler de sınırları geçerek yasadışı yollardan kendilerine silah temin etmeye başladılar. Avrupa’da insanların artık kendilerini güvende hissetmemeleriyle birlikte kendilerini koruma ihtiyaçları giderek artıyor.
Yugoslavya iç savaşında kullanılan silahların savaş sonrasında Avrupa’nın diğer ülkelerine kaçak yollardan satılmasının sebebini, bu silahların hiç bir şekilde dolaşımdan çekilmemesine bağlayan Schiller, bu verileri Alman gümrüğünden alınan bilgilere dayandırıyor. 1995 yılında Bosna-Hersek savaşının ardından Alman sınırlarında ele geçirilen yasadışı silah sayısının üç kat arttığını belirtiyor.
Avrupa Komisyonu bu soruna tepki göstererek sivil vatandaşların ateşli silahlara sahip olma konusunu zorlaştırıcı bir karar aldı. Yeni standartlar doğrultusunda internet üzerinden yapılan silah satışlarına karşı savaş açtı. Ateşli silahların kayıtlara geçmesini ve deaktive edilmiş silahların satışı konusunda daha da sert önlemler getirdi.