Bakan Çavuşoğlu'ndan AB'ye 'idam' yanıtı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in “Türkiye'nin idam cezasını geri getirmesi durumunda AB, üyelik sürecini anında durdurabilir” sözlerine tepki gösterdi.
Gülen’in iadesi
17-25 Aralık’tan bu yana ABD’den her seviyede iade istedik. Son darbe girişimiyle ortaya çıktığı gibi Gülen’in iadesi için çalışmalarımızı hızlandıracağız. İsteğimiz çok net, bu kişiyi bize iade edecekler. Tutuklamaya ilişkin bir cevap yok. Kaçmasının engellenmesine yönelik girişimlerimiz de bulundu. Bunun için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.
‘FETÖ Orta Asya’yı üs olarak seçti’
Bazı ülkelere de bizzat uyarıda bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, bu ülkelerden birinin de Kırgızistan olduğunu söyledi.
FETÖ’nün Orta Asya’da bu ülkeyi kendisine üs olarak seçtiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Her geçen gün orada bunların yapılanması büyüyor ve Kırgızistan yönetiminin içine de sızıyorlar. Onlara da böyle bir darbe girişiminde bulunabileceğini söyledik. Bize darbe girişiminde bulunan bir terörist örgüte onların müsaade etmemesi gerektiğini söyledik. Aksi takdirde onlara bakış açımız değişir. Bizden hemen listeyi bir kez daha istediler. Ben ertesi gün listeyi onlara bir kez daha ulaştırdım. Kırgızistan için de ciddi bir tehdit var. Orayı üs olarak seçtikleri için. Kırgızistan devlet yapısının içinde sürekli sızmalar var.” dedi.
‘İdam’ tartışmaları
ABD ziyareti
Kerry ile bir görüşme yapacağız, güvenlik ile ilgili görüşmelerimiz olacak. Hem siyasi, hem hukuki kanatlarda temaslarımız olacak. Vermemiz gereken mesajları vereceğiz. Oraya gitme amacımız Gülen’in iadesi.
‘ABD ile ilişkilerimiz etkilenir’
Bu olaydan dolayı Türkiye’de ABD karşıtlığı artmaya başladı. Kötü senaryolar üzerinde konuşmak istemem ama bu ilişkilerimizi etkiler. Bir ülkede darbe girişimi yapan bir terör örgütü var ve bu terör örgütü lideri bizde yaşıyor. ABD istiyor, Türkiye vermiyor. ABD ne hissederse, biz de hissederiz. Çünkü darbe girişiminde bulunan, darbe basit bir terör saldırısı da değil, bir terör örgütünün başı bir ülkede yaşıyorsa ve ABD onu bize vermediği zaman ilişkilerimiz etkilenir. Biz bu noktaya gelmek istemiyoruz. ABD’den terör örgütü başını kendi ülkesinde tutmasını istemeyiz. İşbirliği ve anlaşmalar çerçevesinde iadesini isteriz.
Diğer ülkelerle temaslar
Bu hainlerden 8’i Yunanistan’a kaçtı. Bunlara asker kıyafeti giymiş onursuz denir. Siyasi sığınma talebinde bulundular. İade talebine ilişkin davalar da görülecek. Onları geri getireceğiz. Darbecilere siyasi sığınma hakkı verilemez. Yunanistan’ın bu hukuki süreci tamamlayıp vermesini bekliyoruz. Bulgaristan’dan da iade istedik. Kayıp hainler var, onların araması yapılıyor. Diğer ülkelerde bunların uzantıları var. Hem hukuki süreci işleteceğiz, diğer taraftan üçüncü ülkelerdeki faliyetlerin sonlandırılmasına ilişkin çalışmaları sürdüreceğiz. Bazı ülkeler adım atmaya başladı.