Başkanlık sistemi yerli ve milli olacakmış
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, halkın bir kesiminin "Başkanlık sistemi" dendiğinde karşı olduğunu belirterek, "Biz Cumhurbaşkanlığı sistemi diyeceğiz. Bu sistem yerli ve milli olacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, halkın bir kesiminin “Başkanlık sistemi” dendiğinde karşı olduğunu belirterek, “Biz Cumhurbaşkanlığı sistemi diyeceğiz. Bu sistem yerli ve milli olacak” dedi. “Amerika modeli mi, Meksika modeli mi olacak?” sorularına da değinen Malkoç, “Amerika, Arjantin, Meksika bunların tarihi ne kadar?” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Yazıcı Kültür Merkezi’nde katıldığı “Yeni Anayasa ve 2023 Vizyonu” konulu konferansta konuştu. Gündeminde “başkanlık sistemi” vardı, Malkoç, sistemin isimlendirilmesine ilişkin önerilerini yineledi. Malkoç, bazı vatandaşların “Başkanlık Sistemi” kavramından hoşlanmadığını, kendisinin ise buna “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” dediğini söyledi.
“Başkanlık deyince karşı çıkıyorlar, Cumhurbaşkanlığı diyelim”
Kamuoyu araştırmalarında, 1982 Anayasası’nın değişmesi ve yeni anayasa yazılması konusunda toplumun yüzde 90’ının aynı görüşte olduğunu aktaran Malkoç, anayasanın değiştirilmesi konusundaki mutabakat üzerinden sözü başkanlık sistemine taşıdı. Malkoç, şunları söyledi: “Amerikalılar ‘Başkanlık Sistemi’ diyor. Fransızlar da ‘Yarı Başkanlık Sistemi’ diyor. Biz ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ diyeceğiz. Bu sistem yerli ve milli olacak. Fransa bunalımdan çıkışını ‘Yarı Başkanlık’ sisteminde buldu. Şimdi yerli milli anayasa derken biz bizim yaşadığımız sıkıntıları Amerikalılar, Almanlar ya da Fransızlar yaşamamış. Biz kendimiz yaşadık. Kendimizin yaşadığı bu sıkıntılara çözüm bulurken bu çözümden de yerli ve milli anayasa bulacağız.”
“ABD, Meksika kaç yıllık devlet?”
Türkiye’deki başkanlık sistemi tartışmalarında, kendilerine yöneltilen “Amerika modeli mi?”, “Meksika modeli mi?” gibi sorulara değinen Malkoç, siyasal rejim modellerini devletlerin tarihlerinin kronolojik bir kıyaslamasıyla açıklamaya çalıştı. Malkoç, şöyle konuştu: “Başkanlık Sistemi’ deyince Amerika modeli mi olacak? Meksika modeli mi olacak? diyorlar biz sistemimizi kurarken dünyada insanlığın bütün tecrübelerinden elbette faydalanacağız. Bu anlamdaki uluslararası hukuk ve metinlerinden faydalanacağız. Ne Amerikan modeli, ne de Meksika modeli. Allah aşkına Amerika Kıtası ne zaman bulundu? 16. yüzyılda değil mi? Peki bu bahsettiğimiz Amerika Devleti, Arjantin, Meksika bunların tarihi ne kadar? En kabadayısı Amerika Birleşik Devletleri herhalde 200 yılı yeni geçti. Onların devlet olarak ortaya çıkışı daha 200 yıl. Bizim Osmanlı’nın gerilemesi, çözülmesi 300 yıl sürdü.”
“Fransa’ya, İngiltere’ye gitmeye gerek var mı?”
Eşitlik ve adaletin önemine değinen Malkoç, “İnsanlar arasında en önemli şey: din, dil, ırk ayrımı yapmadan yaşamaktır. Bunun için Fransalara, İngilterelere gitmeye gerek var mı? Bizim 800 yıl önce Yunus Emremiz söylemiş, çok da yalın söylemiş, herkesin anlayacağı şekilde ‘Biz yaradılanı severiz, yaradandan ötürü’ bunu anayasanın girişine yazacaksın” ifadelerini kullandı.