Biden: Darbenin ciddi olup olmadığını anlayamadık

Türkiye'ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Başbakan Binali Yıldırım ortak basın toplantısı düzenlediler.

Biden: Darbenin ciddi olup olmadığını anlayamadık

Başbakan Binali Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Biden ortak basın açıklaması yaptı. ABD Başkan Yardımcısı Biden, “TBMM’yi gezdim ve siz çok şükür ki orada değildiniz” dedi. Biden konuşmasında şunları kaydetti:

“Ziyaretim ile dünyaya mesaj verdik. Müttefik olarak şunu söyleyebilirim ki ABD Türkiye’yi her zaman desteklemektedir.

“Türk halkı ve hükümeti herhangi bir şekilde yardım isterse bunu sağlayacağız.Demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz.

“ABD 15 Temmuz’u derhal kınadı. Türkiye’ye desteklerini bildiren ilk liderlerden birisi Obama’dır.”

Olayların ciddi olup olmadığını anlayamadık

“Olayların ciddi olup olmadığını anlayamadık. TBMM’yi gezdim ve siz çok şükür ki orada değildiniz. Sizin parlamentoda olmakta ısrar etmeniz sizin kararlılığınızı gösterir.

“Sadece harabeye çeviren bu ihanet neticesinde sadece TBMM değil Türk halkının güvenlik duygusu da zedelenmiş oldu. Bütün dünya bunu seyrederken onlar Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’a geldiğini gördüler.

“Cep telefonu ile yapılan görüşmeyi izledik. Türkiye yerine biz olsaydık tüm dünya bunun neticesini görürdü.

“Türk halkının cesaretine hayran kaldık. Demokrasilerini korumaya çalıştırlar. Siz onlara şehit diyorsunuz biz onlara kahramanlar diyoruz. Tekrar Sayın Başbakan’a ve tüm Türk halkına hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine baş sağlığı dilemek istiyoruz.

“Kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz demokrasiye bağlılıklarını da alkışlıyoruz. Darbe girişimini desteklemedik. Derhal kınadık.”

Türkiye’nin ABD’den daha iyi bir dostu yoktur

“Türkiye halkının ABD’den daha büyük bir dostu yoktur. Ortak güvenlik için birlikteyiz.

“Başbakan’a söylediğim gibi, hükümetinizin ve Türk halkının Gülen hakkında önemli hisleri vardır. Sizleri anlıyoruz. Bizim görevlilerimiz Türk meslektaşları ile birlikte çalışıyorlar. Bizim yasalarımız ve uluslararası anlaşmalara göre adım atılması lazım. Bizim hiçbir şekilde kimseyi korumak gibi bir niyetimiz yoktur ama yasalarımıza uyma mecburiyetimiz vardır.

“Örneğin ABD’nin hiçbir başkanının yasaların dışında çıkma hakkı yoktur. Bunu yalnızca mahkemeler yapabilir. Biz bütün delilleri göz önünde bulundurarak ABD mahkemelerine başvuracağız. Bu biraz zaman alır ama adalet bu şekilde çalışıyor.

“Türk milletinin kızgın olduğunu anlıyorum ama şüpheniz olmasın Türk hükümeti ve milleti ile işbirliği yapacağız. Hiçbir ülke böyle bir harekete taviz veremez. Barbar bir saldırıya maruz kalınmıştır.

“Türkiye’nin terörden çektiklerinin farkındayız. ABD, PKK ve IŞİD terörünü reddetmekte ve kuvvetle kınamaktadır. ABD sadece 11 Eylül’de değil geçen yılda benzeri saldırılara maruz kalmıştır. Bütün ülkeye başsağlığı diliyorum. İster PKK olsun, ister IŞİD olsun onların bütün amacı bizim inandıklarımızı yitirmemizdir. Türk halkı, Amerikan halkı gibi terör tehdidine karşı eğilmeyecektir.

“Ben bu yüzden buradayım. Biz bütün teröre karşı birlikte duracağız. Türkiye’yi IŞİD’le savaşa devam ettiği için tebrik ediyorum. Birlikte çalışarak Suriye’de muhalefet kuvvetlerinin gerek eğitimlerine, gerekse diğer desteklerimize devam edeceğiz.

“Sayın Başbakan sizi tebrik ediyorum. Üç milyon sığınmacıya kucak açtığınız için teşekkür ediyorum. Biz Kıbrıs liderleri ile görüşmeye de devam ediyoruz. Adanın tekrar bir federasyon olarak devam etmesini istiyoruz. Bölgede enerji güvenliğini sağlama konusunda müzakere ediyoruz.

“Demokrasilerimizin köklü bir tarihi vardır. Sizin sokaklara dökülmenize hayran kaldık. Ev sahipliğiniz için teşekkür ediyorum. Birazdan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğim.”

Binali Yıldırım: İlişkilerimizin çok köklü ve eski bir tarihi var

“Sizin de ifade ettiğiniz gibi ilişkilerimizin çok köklü ve eski bir tarihi var. Yaşanan bazı olayların bunları bozmasına izin vermemeliyiz.

“15 Temmuz’da asker elbisesi giymiş teröristlere karşı milletimizin iradesi bu belanın def edilmesini sağlamıştır.

“Sayın Biden’ın da ifade ettiği gibi, alçak darbe girişiminin yöneticisi ve azmettiricisi olarak düşündüğümüz Fethullah Gülen’in aramızdaki anlaşmalardan dolayı iade sürecini başlatmış bulunuyoruz.

“Yaptığınız açıklamalar sürecin sağlıklı devam etmesi için hayati öneme sahip. Sizin teknik heyetin Ankara’ya gelmesi ve bizim hakim ve savcılarımız ile görüşmesi sizin yaklaşımınızın güven verici yanı olmuştur. Bu yüzden sizlere teşekkür ediyoruz.

“Demokrasimize karşı girişilen bu hareketi dost ve müttefik olan ABD tarafından mazur görülemeyeceğini biliyoruz. Sizlerin açıklamaları bizler açısından esastır. Bu kişinin ülkemize iadesi süreci hızlandırılır ve işbirliğimiz artarak devam ederse Türk halkının bu konudaki yaklaşımı da hızlıca müspete dönecektir.

Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız

“Bu konu dışında terörle mücadele konusunda başta Suriye olmak üzere IŞİD, PKK ile mücadelede kararlılık vurgusu yaptık. Suriye’de durum iç açıcı değil. 500 bin kişi hayatını kaybetti. Çocuklar, yaşlılar ülkelerin terk etmek zorunda kaldı. Üç milyon kişiye kucak açtık, ekmeğimizi paylaştık. Bu büyük bir rakam. Ancak sürdürülmesi çok zor. Rusya ve İran da dahil edilerek çözüm sürecine girilmesi lazım.

“Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması konusundaki görüşümüzü savunmaya devam ediyoruz.

“Güneyde bir Kürt devletinin kurulmasını kabul etmiyoruz. Etkin grupların temsiliyetine dayalı bir siteme tamam diyoruz.

“Kıbrıs’ta çözüm şansı ilk seferde kaçırılmıştır. Ancak bu sefer Kıbrıs Rum yönetiminin bu şansı kaçırmamasını istiyoruz. Türk tarafı çözümü hep desteklemiştir. Günün sonunda eğer bir anlaşma olsa bile bir referandum olması gerektiğini aklımızda tutmamız gerekiyor.

“Sayın Biden hiçbir şey ilişkilerimizi bozamaz. Bugünkü ziyaretiniz yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıran ve ABD yönetiminin Türkiye ile dayanışmasını gösteren bir ziyaret olmuştur. Şahsınıza ve heyetinize teşekkür ediyorum.”

Biden: YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür  tarafına hiçbir şekilde geçmemelidir

Açıklamanın sonunda gazetecilerin sorularına yanıt veren Binali Yıldırım, Cerablus operasyonuyla ilgili, eğer YPG Fırat’ın batısında kalmaya devam ederse Türkiye’nin operasyonlara son vereceğini dile getirdi.

Sorulara yanıt veren Joe Biden ise Fırat’ın batısı ile ilgili şu ifadelerde bulundu: Türkiye sınırlarında ve birleşik Suriye’den ödün vermeyeceğiz. Menbiç’le ilgili azimkar kararlarımız var. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür  tarafına hiçbir şekilde geçmemelidir, geçtikleri takdirde ABD tarafından desteklenmeyecektir.