BM'den Suriye için federalizm çıkışı
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Suriye’de federal devlet seçeneği müzakerelerde ele alınabilir” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Suriye’de federal devlet seçeneği müzakerelerde ele alınabilir” dedi.
Al Jazeera’ye konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre bildirgesinin Suriye müzakerelerinde “kutsal kitap” niteliğinde olduğunu söyledi. Mistura, Suriye’de çözüm şanslarının hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu savundu.
Mistura konuşmasında, “Suriyeliler ülkenin bölünmesine karşı ancak federal devlet seçeneği müzakerelerde ele alınabilir” ifadesini kullandı.
Erbil: Federasyon isteyin!
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, geçtiğimiz günlerde Suriye için federalizm önerisinde bulunmuştu.
Başkanlık’tan yapılan açıklamada, Suriye’deki Kürt partilerine, “Tek tavır ve ortak bir sesle federalizm konusunda ısrarcı olun” çağrısı yapılmıştı.
Kerry’nin çıkışı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkes ve BM’nin Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD’nin, Suriye’nin parçalara bölünmesini de içeren daha agresif bir tutum takınabileceğini söyleyerek, “Eğer Ruslar ve İranlılar Suriye barış sürecinin gerçekleşmesi konusunda ciddi değillerse, o zaman daha çok fikir ayrılığına sebebiyet verebilecek ve meseleyi daha da alevli bir halde biçimlendirebilecek B planına geçmemiz gerekir” ifadelerini kullanmıştı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise, ateşkes konusunda, “Rejim ve destekçilerinin anlaşmaya uymaması durumunda Kerry’nin de dediği gibi bir B planımız var ve bunun üzerinde yoğunlaşacağız” demişti.
Lavrov: B planı olmayacak
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, Kerry’nin Suriye için “B Planı”ndan sözederek, “Zaman geçtikçe Suriye’yi bütün olarak tutmanın zorlaşacağını” belirtmesini, “Bir B planı yok ve de olmayacak” sözleriyle karşılamıştı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov ise, Lavrov’un açıklamasından birkaç gün sonra, düzenlediği basın toplantısında, çatışmaların beşinci yılına giren Suriye ile ilgili “Suriye federal devlet olabilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Şam: Haberdar değiliz
Suriye rejimi, Kerry’nin açıkladığı Suriye’ye ilişkin bir B Planı’ndan haberdar olmadığını açıklamıştı.
Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban ise, böyle bir planın Suriye halkına hizmet etmeyeceğini söylemişti.
PYD ve ENKS ne diyor?
Suriye’nin bölünmesi halinde Lazkiye ve çevresini oluşturan Nusayriler, Rojava’da (Suriye Kürdistanı) Kürtler ve ülkenin kalan kısmında ise Sünni Araplar statüye kavuşacak.
Rojava’yı yöneten Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye Demokratik Kongresi, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ise federasyon talep ediyor.
PYD’yi de içeren TEV – DEM’in, son zamanlarda federasyonu telaffuz etmeye başladığı ifade ediliyor.
Cenevre’de Suriye görüşmeleri 9 Mart’ta başlayacak.