“Brexit” uluslararası finans firmalarını şekillendiriyor
ABD merkezli finans tekeli JP Morgan Britanya’da geçtiğimiz hafta yapılan ve AB’den çıkılma isteğiyle sonuçlanan referandumun ardından konum alıyor. İtalyan “Il Sore 24 Ore” adlı gazeteye konuşan JP Morgan üst yöneticisi Jamie Dimon, Britanya’daki yeni duruma hazırlık yaptıklarını kaydetti. Morgan Britanya’nın AB’den çıkması durumunda bu bölgede çalışanlarını ve hizmetlerini diğer Avro bölgelerine kaydıracaklarını ifade ederken,... View Article
ABD merkezli finans tekeli JP Morgan Britanya’da geçtiğimiz hafta yapılan ve AB’den çıkılma isteğiyle sonuçlanan referandumun ardından konum alıyor. İtalyan “Il Sore 24 Ore” adlı gazeteye konuşan JP Morgan üst yöneticisi Jamie Dimon, Britanya’daki yeni duruma hazırlık yaptıklarını kaydetti.
Morgan Britanya’nın AB’den çıkması durumunda bu bölgede çalışanlarını ve hizmetlerini diğer Avro bölgelerine kaydıracaklarını ifade ederken, Londra’daki mevcut halin kendilerine “avantaj” sağladığını ifade etti.
AB’den çıkış korkutuyor
JPMorgan gibi Londra’dan Avrupa operasyonlarını yöneten çok sayıda finans şirketi, finansal pasaport uygulaması yoluyla Avrupa’daki müşterilerine kolaylıkla hizmet sağlayabiliyor.
İngiltere’nin 23 Haziran’da yapılan referandumda AB’den ayrılma kararı vermesinin ardından, özellikle Londra’daki finans şirketlerinin Avrupa pazarına erişiminin kesilmesinden endişe ediliyor.
Jamie Dimon geçen ayın başında da “İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda, ülkenin Avrupa’ya erişimi azalabilecek ve yaklaşık 4 bin kişinin işten çıkarılabilmesi söz konusu olacak. Bunlar JPMorgan çalışanları. Şu anda ne olabileceğini bilmiyoruz ama AB içerisindeki müşterilerimize de hizmet vermek için hazırlıklı olmalıyız.” ifadelerini kullanmıştı.
AB tekellere sınırsız özgürlük sağlıyor
JP Morgan’ın yalnızca İngiltere’de 16 bin çalışanı bulunurken, uluslarası finans kuruluşları için Britanya’nın AB’nin dışında kalması “ölüm” anlamına gelmese de, birçok zorluk yaşatacağı ifade ediliyor. AB’nin finansal düzeyde bu kuruluşlara pek çok avantaj sağladığı bilinirken, AB’nin bir diğer özelliği de sermayeye sınırsız özgürlük tanıması. Finansal tekeller bu durumun bozulmasını istemezken, yeni koşullara uyum sağlayacaklarını ifade ediyorlar.