Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine mesleki ve teknik okullar ile ilgili bilgi verirken, mesleklek liselerini sermayenin isteklerine göre şekillendirdiklerini bir kez daha itiraf etmiş oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı , Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, AA muhabirine, ülke genelindeki 3 bin 290 mesleki ve teknik eğitim okulunda yaklaşık 1 milyon 740 bin öğrencinin okuduğunu, 130 binin üzerinde öğretmenin görev yaptığını söyledi. Bu liselerin alanlarını sektör iş birliğiyle belirlediklerine işaret eden Gülay, mesleki eğitimde 2014-2018 yıllarını kapsayan Stratejik Eylem Planının bitmesine 3 yıl kaldığına dikkati çekti.
Son dönemde mesleki eğitimde sessiz devrim yapıldığını belirten Gülay, eylem planı çerçevesinde 22 okul türünün 3e indirildiğini, bu sayede her meslek lisesinde o bölgeye has bölümlerin açılabildiğini dile getirdi. Meslek lisesi kayıtlarında 4 yılda yüzde 40 artış Mesleki eğitimdeki öğrenci sayısının giderek arttığını anlatan Gülay, Bu yıl 9uncu sınıflarda 585 bin 879 öğrencimiz var. 4 sene evvel 9uncu sınıflarda 374 bin öğrencimiz vardı. Demek ki yüzde 40 öğrenci artışı var. O halde meslek lisesine giden öğrenci tercihlerinde çok sorun yaşamıyoruz. Her şeyi çok üniversiteye odaklamamız gerekir ifadelerini kullandı.
Almanyanın nüfusunun 82 milyon, Türkiyenin ise 78 milyon olduğuna işaret eden Gülay, sözlerini şöyle sürdürdü: Neredeyse birbirine denk. Almanyada 0-24 yaş genç nüfus yüzde 23, bizde yüzde 42. Çok genç bir nüfusumuz var. Almanyada genç nüfus oranı yüzde 23, üniversite sayısı 298. Bizim üniversite sayımız 193. Oradan yüzde 30 daha az. Almanyada meslek lisesi öğrencisi sayısı 8,4 milyon, ülkemizde 1,7 milyon, bu kadar genç nüfusa rağmen. Almanyada üniversite öğrencisi 2,4 milyon, bizde 5,5 milyon. Almanyada işsizlik yüzde 6, bizde yüzde 11. Tablo bu. Demek ki Almanyada sektörün verdiği ücret, çalışma ortamları, yönlendirme, çocukları lisans eğitiminden, ön lisans eğitimden daha ziyade meslek lisesini bitirdikten sonra sektörle buluşturmuş, istihdam etmiş.
Gülay, “Hedefe çok yaklaştık Stratejik Eylem Planında, mesleki eğitime giden öğrenci sayısını artırma hedefleri olduğunu belirten Gülay, şunları kaydetti: 2013-2014 eğitim öğretim döneminde bu rakam yüzde 43 lerdeydi, hedefimiz ise yüzde 50 idi. Şu anda brütte yüzde 48,99’a ulaştık. 3 yıl içinde genel ortaöğretime giden öğrenci ile meslek lisesine giden öğrenci sayımız yüzde 50 – yüzde 50 bandında birleşecek. Yani hedefe çok yaklaştık” dedi.
Her organize sanayi bölgesine meslek lisesi açma hedefi ile hareket eden Milli Eğitim Bakanlığı, sermayenin eleman ihtiyaçlarına göre planlama yaptığını, okullarını bitirir bitirmez ucuz ve eğitimli işgücü sağlamak için her türlü imkanı sağlama stratejisinde yol aldıklarını gözler önüne sermiş oluyor.
Bu haber en son değiştirildi 27 Şubat 2016 16:35 16:35
ABD'li Senatör Lindsey Graham, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski Savunma…
Kadına yönelik şiddeti tek başına biyolojik bir mesele olarak erkek saldırganlığıyla açıklamak en hafif tabirle…
Bu düzen çürümüştür. Şimdi bu çürümüş düzeni yeni anayasa ile tescillemek istiyorlar. Medeni kanunu tartışmaya…
Yenidoğan davası, duruşmanın altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…
NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…
Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…