Çapa’da sendikal sürgün
Çapa’da taşeron işçilerin mücadelesini yürüten sendikal temsilcisi “sürgün” edildi.
İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Çapa Hastanesi’nde taşeron işçilerin mücadelesini yürüten ve aynı zamanda KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) işyeri temsilcisi olan Güneş Cengiz Rektörlük tarafından Avcılar’da bulunan Mediko’ya sürgün edildi. Rektörlük işyeri değişikliğinin nedenini açıklamazken, SES konuyla ilgili yarın bir basın açıklaması düzenleyecek.
“Taşeron işçilerin mücadelesinden dolayı sürgün edildi”
Sendika tarafından yazılı açıklama şöyle:
“Güneş Cengiz İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nde (DETAE) SES Aksaray iş yeri temsilcisi ve disiplin kurulu üyesidir. Aynı Zamanda, Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (Taş İş DER) kurucu başkanı ve 6 yıldır dernek yöneticisidir.
Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (Taş İş DER) 900’den fazla taşeron işçisinin haklarını aramak ve kadroya alınması için hem fiili hem de hukuksal mücadele vermektedir. Açtıkları davaların kazanılması ve üniversitenin şimdi den 20 işçiye 105.000 lira ödeme yapmak zorunda kalması üzerine Güneş Cengiz İstanbul Üniversitesi yönetiminin hedefi haline geldi. KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) iş yeri temsilcisi olan laboratuar teknisyeni Güneş Cengiz Tüberküloz Moleküler Epidemiyolojisi Laboratuarı’nda tek kadrolu çalışan olmasına rağmen, sağlık hizmetinin aksayacağı ve kamu yararı gözetilmeden, Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü’nden (DETAE) Avcılardaki Mediko’ya sürgün edildi.”
Basın açıklamasına Sınıf Tavrı dahil olmak üzere pek çok işçi örgütü ve sendika katılacak.
Çapa’da taşeron işçilerin mücadelesi bıktırıcı müdahaleleler
Çapa’da taşeron işçilerin mücadelesi uzun bir süredir devam ederken, hastanede temizlik, yemek, hasta bakım, teknik bakım gibi bölümler “asıl iş” olmadığı için taşeronlaştırıldı. Taşeron firmalar ciddi bir gelir elde ederken, işçilere dönük bıktırıcı uygulamalar çığrından çıktı. İşçilerin mücadelesi sendikal alanda “iş kolu” tespiti üzerinden sürekli engellenirken, Taşeron İşçileri Derneği de bu süreçte kuruldu.
Çapa’da bir temizlik işçisinin güvenlik ve sağlık koşulları olmadan çalıştırılması nedeniyle bulaşıcı bir hastalık kaparak hayatını kaybetmesi üzerine Taşeron İşçiler Derneği hekimlerle birlikte ciddi bir mücadele yürütürken, işçiler bu süreç sonucunda pek çok hak kazanmıştı.