Reklam
Kategoriler: İç Açı

Cezaevinde asılı bulunan yarbayın ifadesi: Emri kabul etmiyorum dedim

Reklam

15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanıp gönderildiği cezaevinde intihar eden Yarbay İsmail Çakmak’ın polise verdiği ifadesinde “Böyle bir emri kabul etmiyorum. Bu işe girişmem’ diyerek birliklerime ’geri dön emri’ verdim.” dediği ortaya çıktı.

Cenazesi sessiz sedasız toprağa verilen Çakmak’ın verdiği ifadede, ‘toplumsal olay var’ denilerek göreve çağrıldığını darbe girişiminden haberi olmadığını söylediği öğrenildi.

Darbe girişimine katıldığı iddiasıyla tutuklanan ve konulduğu Silivri Cezaevi’nde çarşafla asılı cesedi bulunan Yarbay İsmail Çakmak’ın cenazesi, memleketi Rize’nin İyidere İlçesi’nde ikindi vakti toprağa verileceği duyurulmasına rağmen, ezan beklenmeden sessiz sedasız defnedildi.

İyidere İlçesi Yapraklar Mahallesi’nde ikindi vakti defnedileceği duyurulan Yarbay İsmail Çakmak’ın cenazesi, tepkiler olabileceğini düşünen ailesince, Adatepe Camisi’nde ezan beklenmeden kılınan cenaze namazı sonrası toprağa verildi. Cenaze namazına aile yakınları dışında katılan olmadı. Evli olan Yarbay İsmail Çakmak’ın çocuğunun bulunmadığı belirtildi.

Çakmak’ın ifadesi: Alay komutanına ’emri kabul etmiyorum’ dedim

Yakınları, Yarbay İsmail Çakmak’ın gözaltına alındığı gece polise verdiği ifadenin tutanaklarını basınla paylaştı. 23’üncü Motorlu Piyade Alayı’nda Tabur Komutanı olarak görev yapan Yarbay İsmail Çakmak’ın, 15 Temmuz gecesi Alay Komutanı Albay Ömer Faruk Köse’nin emri ile, ’toplumsal olay var’ denilerek birliği ile Kartal Köprüsü’ne gönderildiğini belirtiği tutanakta yer alan ifadesi şöyle:

“Kartal köprüsüne geldiğimizde vatandaş birikmesi yoktu. Gelen vatandaşlara da ’olay ihbarı var’ dedik. Sonrasında Alay Komutanı yanında 4 yüzbaşı ve 1 binbaşı ile geldi. Bana, ’İhtilal oluyor arkadaşlar. Seni bilgilendirecekler. Talimatlara uyalım’ emri verdi. Ben de Alay Komutanı’na, ’Ben bu işte yokum. Böyle bir emri kabul etmiyorum. Bu işe girişmem’ diyerek birliklerime ’geri dön emri’ verdim. Ancak yol kesilmesinden dolayı kışlaya intikal edemeyen birliğimin bir kısmı Maltepe askeri lojmanlarına, bir kısmı da Tuzla’ya gitti. Ben sivil bir araçla kışlaya döndüm. Biz Kartal köprüsüne giderken silahlarımızla değil kalkan ve coplarımızla gittik. Kesinlikle ihtilal gibi bir olaydan haberim yoktu. İhtilal lafını ilk defa Alay Komutanı Kartal köprüsünde bana ve vatandaşlara söyledi. Ben Alay Komutanına ’emre itaat etmeyeceğim’ dedim. Sonrasında kendi yanındaki subayları ve vatandaşlar da beni destekleyince Alay Komutanı oradan ayrıldı. Suçlamaları asla kabul etmiyorum. ’Olay var, müdahale edin’ dediler. Niyetlerini öğrenince geri döndük. Serbest bırakılmak istiyorum.”

Bu haber en son değiştirildi 26 Temmuz 2016 16:05 16:05

Reklam

Önceki Haberler

Avukat Selçuk Kozağaçlı tahliye edildi

Sekiz yıldır tutuklu bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin Onursal Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı tahliye edildi.

16 Nisan 2025 21:27

İstanbul’daki protestolarda tutuklanan 6 öğrenci daha tahliye edildi

İstanbul’da protestolar sırasında gözaltına alınarak tutuklanan 6 öğrenci tahliye edildi. Tahliye edilen öğrencilerin arasında Boğaziçi…

16 Nisan 2025 17:13

Beşiktaş Anadolu Lisesi mezunlarından öğrencilere destek

Beşiktaş Anadolu Lisesi Müdür yardımcısının bakanlığın atam oyunlarıyla öğretmenlerini sürgüne göndermek istemesine karşı tepkilerini göstermesi…

16 Nisan 2025 16:56

İstanbul Üniversitesi’ndeki ‘boykot’ eylemine faşist saldırı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrencilerin 'boykot' eylemine ülkücü bir grup tarafından saldırı girişiminde bulunuldu.

16 Nisan 2025 16:41

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül tutuklandı

Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Başkan Yardımcısı Fidan Gül…

16 Nisan 2025 16:24

AYM’nin Can Atalay kararı Meclis’te okundu: AKP’liler salonu terk etti

CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Can Atalay hakkındaki AYM kararını TBMM'de okuttu, AKP milletvekilleri…

16 Nisan 2025 16:03
Reklam