CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “anayasaya aykırı olmasına karşın” AKP’nin anayasa değişikliği teklifine “evet” diyeceklerini açıklamasının ardından bir yandan “yasanın ölü doğduğu” iddiası ile AKP’ye verilen desteğe kılıf aranırken bir yandan da tartışmalar başladı.
Eren Erdem “Oyum hayır” derken partililere göre bu yasa AKP’den de destek görmeyecek.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “anayasaya aykırı olmasına karşın” AKP’nin anayasa değişikliği teklifine “evet” diyeceklerini açıklaması, kendisine çok yakın olan parti kurmayları dışındaki partililerde şaşkınlıkla karşılandı.
Zira, Kılıçdaroğlu gündüz MYK toplantısında kurul üyelerinin görüşünü alarak ekrana çıktı. MYK’de ağırlıklı görüş, partinin kendi teklifine de uygun olarak “Anayasa Komisyonu’nda, bakanların da yargılanmasının yolunun açılması ve savunma hakkının tanınması koşuluyla destek verelim” oldu. Ancak Kılıçdaroğlu, bu tutumu bir adım daha yukarı taşıdı.
AKP’nin önerisindeki hukuki sakatlıklar nedeniyle kendisi de 3 seçenekli öneri hazırlayan CHP, bakanlara da yargı yolu açılmasını ve dokunulmazlıkları kaldırılacak milletvekillerine hukukun temel ilkeleri kapsamında “savunma” hakkı tanınmasını önermişti. Ancak AKP ile yürütülen görüşmelerden somut bir sonuç çıkmayınca, AKP kendi önerisini vermişti. Arkasından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun CHP’ye dokunulmazlıklar üzerinden yüklenirken, CHP yönetimi, AKP’nin kuyruğuna takılmayı tercih etti.
Kılıçdaroğlu’nun AKP’ye evet kılıfları
CHP’nin AKP’ye desteğinin arkasında yatan meşrulaştırma yöntemleri ise çeşitli.
Bir savunma başlığı, Kılıçdaroğlu’nun başından beri dokunulmazlıkların kaldırılmasını savunduğunu söyleyerek bu tavrından geri adım atamayacağını vurguluyor. CHP kendi teklifini hazırlayıp Anayasa Komisyonu’nda kendi teklifinin de kabul edilmesi için uğraşacağı, ama kabul görmezse, bu noktadan sonra “biz yokuz” denilemeyeceği söyleniyor.
AKP’nin bu öneriyi taktiksel olarak muhalefeti köşeye sıkıştırmak için verdiği ifade edilirken kamuoyuna karşı CHP’ye dönük, “teröre destek veriyor, HDP ile birlikte hareket ediyor” algısı oluşturma çabalarına izin verilemeyeceği savunuluyor.
CHP yönetiminin AKP’nin oluşturacağı bu algının, özellikle CHP’nin başta Ege ve Akdeniz’de olmak üzere parti tabanını olumsuz etkilerinden çekindiği söyleniyor. Özellikle MHP’deki bir yönetim değişikliğinin, ulusalcı CHP’lilerin bu partiye kayma riskini beraberinde getirmesinden endişe ediliyor.
Kılıçdaroğlu’nun, “hodri meydan” tavrının en önemli nedeninin ise AKP önerisinin Meclis’ten geçmeyeceği, geçse bile referanduma götüremeyeceği yönündeki güçlü beklenti olduğu dile getiriliyor. “Gizli oylama” yapılacağı için, AKP’nin çok sayıda fire vereceği düşünülüyor.
Ancak sonuç elbette değişmiyor. CHP, AKP’nin belirlediği bir teklife destek vermiş oluyor.
Bu haber en son değiştirildi 16 Nisan 2016 16:19 16:19
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…