Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Çin’de yavaşlama hızlanıyor mu?

Reklam

Pazartesi günü Çin’de yer alan Şangay Borsası’nın CSI 300 Endeksi açılıştan sonra hızla düşüşe geçti. Düşüşün yüzde 7’ye ulaşmasının ardından işlemler durduruldu.

Pazartesi günü borsa yüzde 5 düşünce 15 dakikalık ilk işlem durdurma uygulaması devreye girdi. Devamında tüm gün boyunca işlemlerin durmasına neden olan yüzde 7’lik kayıba sadece 7 dakikada ulaşıldı.

PMI (satın alma yöneticileri endeksi), şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır. 50’nin altı kötü gidişat beklentilerini göstermekte, 50’nin üstü ise ekonomide büyüme beklentisinin olduğunu göstermektedir.

Çin imalat sanayide 10 ay önce başlayan daralmanın sürdüğünü gösteren verilerin açıklanmasının ve Çin hisseleri resmi PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verilerinin ekonomik durgunluğun derinleştiğine işaret etmesinin ardından hisse senetlerinde satışlar hız kazandı.

Yaz aylarında patlayan balondan sonra ikinci çöküş

Aynı zamanda yaz aylarında yaşanan piyasa çöküşü sırasında belirli şirketlerin en büyük hissedarlarına yönelik uygulanan hisse satış yasağının sona ereceği tarihin yaklaşmasıyla ellerindeki hisseleri çıkarıyor. Çin’in kamu fonları aracılığıyla borsadaki düşüşün şimdilik önüne geçtiği ve büyük hissedarlara yönelik uygulanan hisse satış yasağının süresini öteleyeceği de konuşuluyor.

Temmuz ayında Shanghai Borsası üç hafta içerisinde yüzde 30 değer kaybetmişti. Daha sonra Ağustos ayının sonlarında da üst üste iki gün yüzde 8’leri aşan düşüşler görülmüştü.

Fitch: Çin’de büyüme beklenenden hızlı yavaşlarsa küresel ekonomi ciddi hasar alabilir

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Çin’in küresel ekonomi için hayati bir parça olduğunu hatırlatarak, Çin’de büyümenin beklenenden hızlı yavaşlaması durumunda küresel ekonominin ciddi hasar alabileceğini ifade ediyor.

2000’li yıllar boyunca küresel ekonominin imalat merkezi olarak görülen Çin, otomotivden teknolojiye birçok uluslararası firmanın üretim merkezini bu ülkeye kaydırmasına yol açmıştı. Bugün dünyada üretilen havalandırma sistemlerinin yüzde 80’i, cep telefonlarının yüzde 70’i ve ayakkabıların da yüzde 60’ı Çin’de imal ediliyor.

Bu veriler doğrultusunda Çin’de yaşananların gerçek bir kriz mi yoksa spekülasyon mu olduğu önümüzdeki günlerde netlik kazanacak gibi görünüyor.

Bu haber en son değiştirildi 6 Ocak 2016 16:19 16:19

Reklam

Önceki Haberler

EPDK kamuoyuna “saygıyla” duyurdu: Elektriğe yüzde 25 zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…

4 Nisan 2025 21:55

Emperyalizmin savaş aygıtı NATO 76 yıllık kanlı sicilini kutluyor

‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…

4 Nisan 2025 17:21

CHP standına saldıran şahıs tutuklandı!

Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…

4 Nisan 2025 15:35

Bahçeli aylar sonra ortaya çıktı

28 Ocak'tan bu yana görüntü vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, aylar sonra ilk kez ortaya…

4 Nisan 2025 14:53

Sağın demokrasi maskesi dökülüyor

Özelde AKP genelde ise İslamcılık, darbe-cunta karşıtlığı üzerinden kendilerini tanımlama “hakkını” çoktan yitirmiştir. 15 Temmuz…

4 Nisan 2025 14:32

Çin, ABD mallarına %34 ek gümrük vergisi uygulayacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzden fazla ülkeye ek gümrük vergileri uygulanacağıını açıklamasından sonra, dünya ticaretindeki…

4 Nisan 2025 14:12
Reklam