Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Çin’de yavaşlama hızlanıyor mu?

Reklam

Pazartesi günü Çin’de yer alan Şangay Borsası’nın CSI 300 Endeksi açılıştan sonra hızla düşüşe geçti. Düşüşün yüzde 7’ye ulaşmasının ardından işlemler durduruldu.

Pazartesi günü borsa yüzde 5 düşünce 15 dakikalık ilk işlem durdurma uygulaması devreye girdi. Devamında tüm gün boyunca işlemlerin durmasına neden olan yüzde 7’lik kayıba sadece 7 dakikada ulaşıldı.

PMI (satın alma yöneticileri endeksi), şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır. 50’nin altı kötü gidişat beklentilerini göstermekte, 50’nin üstü ise ekonomide büyüme beklentisinin olduğunu göstermektedir.

Çin imalat sanayide 10 ay önce başlayan daralmanın sürdüğünü gösteren verilerin açıklanmasının ve Çin hisseleri resmi PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verilerinin ekonomik durgunluğun derinleştiğine işaret etmesinin ardından hisse senetlerinde satışlar hız kazandı.

Yaz aylarında patlayan balondan sonra ikinci çöküş

Aynı zamanda yaz aylarında yaşanan piyasa çöküşü sırasında belirli şirketlerin en büyük hissedarlarına yönelik uygulanan hisse satış yasağının sona ereceği tarihin yaklaşmasıyla ellerindeki hisseleri çıkarıyor. Çin’in kamu fonları aracılığıyla borsadaki düşüşün şimdilik önüne geçtiği ve büyük hissedarlara yönelik uygulanan hisse satış yasağının süresini öteleyeceği de konuşuluyor.

Temmuz ayında Shanghai Borsası üç hafta içerisinde yüzde 30 değer kaybetmişti. Daha sonra Ağustos ayının sonlarında da üst üste iki gün yüzde 8’leri aşan düşüşler görülmüştü.

Fitch: Çin’de büyüme beklenenden hızlı yavaşlarsa küresel ekonomi ciddi hasar alabilir

ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Çin’in küresel ekonomi için hayati bir parça olduğunu hatırlatarak, Çin’de büyümenin beklenenden hızlı yavaşlaması durumunda küresel ekonominin ciddi hasar alabileceğini ifade ediyor.

2000’li yıllar boyunca küresel ekonominin imalat merkezi olarak görülen Çin, otomotivden teknolojiye birçok uluslararası firmanın üretim merkezini bu ülkeye kaydırmasına yol açmıştı. Bugün dünyada üretilen havalandırma sistemlerinin yüzde 80’i, cep telefonlarının yüzde 70’i ve ayakkabıların da yüzde 60’ı Çin’de imal ediliyor.

Bu veriler doğrultusunda Çin’de yaşananların gerçek bir kriz mi yoksa spekülasyon mu olduğu önümüzdeki günlerde netlik kazanacak gibi görünüyor.

Bu haber en son değiştirildi 6 Ocak 2016 16:19 16:19

Reklam

Önceki Haberler

İstanbul’daki 1 Mayıs baskınlarında gözaltına alınan 12 kişi için tutuklama talebi

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında Saraçhane’den Taksim’e yürümek istedikleri gerekçesiyle dün sabah ev baskınlarıyla gözaltına alınan…

6 Mayıs 2024 16:30

Bursa’nın CHP’li yeni belediye başkanı yeğenine üst düzey görev verdi

AKP’den CHP’ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde, Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yeğenini belediyenin şirketine ‘başkan’ olarak…

6 Mayıs 2024 16:25

YSK kesin seçim sonuçlarını açıkladı

YSK Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin kesin seçim sonuçlarını duyurdu. Yener, seçimlerin…

6 Mayıs 2024 16:14

Denizlerin izinde: Bugün neredeyiz?

"Tam bağımsız Türkiye sloganı içi boş bir slogan değildir. Bu sloganın ağırlığını taşıyabilmek antiemperyalist mücadelede…

6 Mayıs 2024 13:04

Denizlerin mücadelesi neydi?

"Şüphesiz onların yaptıklarını bir kaç sayfaya sığdırmak mümkün değil fakat yine de onların bunu ne…

6 Mayıs 2024 12:56

TKH: Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı unutmadık…

Türkiye Komünist Hareketi ve TKH Gençliği, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan…

6 Mayıs 2024 12:49
Reklam