Cumhuriyet operasyonundaki FETÖ'cü savcı rezaletinde yeni gelişme!
Cumhuriyet operasyonunu yürüten ve FETÖ'cü olduğu açığa çıkan savcı ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı.
Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik “FETÖ” soruşturmasını yürüten “FETÖ” davası sanığı Savcı Murat İnam için, “görevinden uzaklaştırılmasın” diye oy kullanan ve oy çokluğuyla savcılık yapmasını sağlayan iki HSYK üyesinin, FETÖ üyeliğinden tutuklandıkları ve meslekten ihraç edildikleri öğrenildi.
Cumhuriyet Gazetesi’ne FETÖ soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Murat İnam’ın, FETÖ üyeliği dahil 10 ayrı suçlamadan sanık olduğu ortaya çıkmıştı.
Odatv‘den Barış Pehlivan‘ın haberine göre, Savcı İnam’ın Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülen davada bir kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca bir kez müebbet ve ek olarak 67 yıl 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu. Savcı İnam hakkında yurtdışına çıkış yasağı da konmuş, ancak tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.
FETÖ sanığı bir savcının FETÖ operasyonu yapmasını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da eleştirmiş ve “Keşke böyle bir görevlendirme yapılmamış olsaydı, daha iyi olurdu, daha da doğru olurdu” demişti.
HSYK Müfettişleri’nin raporları savcının meslekten çıkarılması yönünde
Savcı Murat İnam’ın sanık olduğu, FETÖ’nün Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik suçlamaların yargı ayağını konu edinen davanın iddianamesinin temelini, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın soruşturma raporu oluşturuyor.
HSYK Başmüfettişi Mustafa Zengin ve HSYK Müfettişleri Hüseyin Turgut İmamgiller ile Tarık Demir’in hazırladığı rapor 7 Aralık 2015 tarihini taşıyor. HSYK Müfettişleri 1121 sayfalık raporlarında, Selam Tevhid soruşturmasında görev alan savcı ve hakimler için şu tespitte bulunuyor:
“FETÖ / Paralel Devlet Yapılanması kapsamında planlı ve sistematik bir şekilde yürütülen bir organizasyonun parçası olarak hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte eylemlerde bulundukları sonuç ve kanaatine varılmıştır.”
Ve HSYK müfettişleri raporlarını, aralarında Savcı Murat İnam’ın da olduğu bu 54 savcı ve hakimin ismini teker teker yazıp, hepsi için “meslekten çıkarma cezası uygulanması ve kovuşturma yapılması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır” talebiyle bitiriyor.
Savcının meslekte kalmasını sağlayanlar FETÖ’den hapiste
Bu rapordan 3 gün sonra, HSYK İkinci Dairesi, Başkan Mehmet Yılmaz ve 6 üyesiyle toplanıyor. Konu, 54 savcı ve hakim hakkında dava açılmasına izin verilip verilmeyeceğiydi. Söz konusu savcıların ve hakimlerin görevden uzaklaştırılması tekrar oylanıyor.
10 Aralık 2015 tarihini taşıyan 756 sayfalık karara göre;
1) 54 savcı ve hakim hakkında dava açılmasına izin verildi.
2) Dava açılanlardan 49’unun görevden uzaklaştırılma süreleri oy çokluğuyla uzatıldı.
3) Aralarında Savcı Murat İnam’ın da olduğu geri kalan 5 savcı ve hakimin görevden uzaklaştırılması talebi oy çokluğuyla reddedildi.
HSYK üyesi Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen tüm savcı ve hakimlerin görevde kalmasını istiyor, uzaklaştırmalara karşı çıkıyor. Yani HSYK 2. Dairesi’nin görevden uzaklaştırma kararları bir nevi 2’ye 5 şeklinde, oy çokluğuyla alınıyor.
Aralarında Savcı Murat İnam’ın da olduğu 5 savcı ve hakime sıra gelince, 49 savcı ve hakim için “görevden uzaklaştırılsın” diyen HSYK üyeleri Ramazan Kaya ve Muharrem Özkaya, 5 savcı ve hakim için oylarının rengini “görevde kalsın”a çeviriyor.
HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, üyeler Taci Bayhan ve Hayriye Şirin Ünsel (tıpkı 14 Temmuz 2015’teki oturumda olduğu gibi) buna muhalefet ediyor. Üç isim, Savcı Murat İnam dahil 5 savcı ve hakimin de, diğerleri gibi “görevden uzaklaştırılması” yönünde şerh koyuyor.
Ama sonuçta, Savcı Murat İnam için, 3’e 4 oyla, yani 1 oy farkla “savcılığa devam etsin” kararı çıkıyor.
HSYK üyesi olan Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen tüm savcı ve hakimlerin görevde kalmasını istiyor, uzaklaştırmalara karşı çıkıyor. Yani Savcı İnam’ın görevde kalmasını isteyenlerden 2 üye de Özçelik ve Şen. İki HSYK üyesi de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ üyesi olmak suçundan tutuklandı. Ve 24 Ağustos 2016’da da meslekten ihraç edildiler.