Domuz gribi ve mers virüsü vakaları yayılıyor
Adana ve Niğde domuz gribinden ölümler yaşandığı söylenirken Kayseri'de de mers virüsü vakalarına rastlandı.
Adana’da domuz gribi virüsü nedeniyle iki kişi daha hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde de Adana’da H1N1 virüsü virüsü şüphesiyle dört aylık hamile bir kadın ve iki Suriyeli hayatını kaybetmişti. Bakanlık ölümlerle ilgili yaptığı açıklamada, ölümlerin H1N1 virüsünden değil, virüsün tetiklediği hastalıklardan kaynaklandığını belirtti.
Öte yandan Niğde’nin Bor ilçesinde de Cumartesi günü yüksek ateş şikayetiyle Niğde Devlet Hastanesi’ne başvuran bir kadın yurttaşın hayatını kaybetmesiyle ildeki ölümle sonuçlanan şüpheli vaka sayısı 2’ye yükseldi. 1 Ocak günü de yine hayatını kaybeden bir kadın hastaya domuz gribi şüphesi konulduğu açıklandı.
Umre dönüşü 5 kişide ‘mers’ şüphesi
Kayseri’de umre ziyaretinden dönen 5 kişi ise, bulaşıcı mers virüsü şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı. Hastanenin resüsitasyon servisi diğer hasta kabullerine kapatılırken kapıya ‘Mers şüphesi içeriye girmeyin’ uyarı yazısı asıldı.
Yüksek ateş şikayetiyle Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi`ne kaldırılan 5 kişi, Mers virüsü şüphesiyle tedavi altına alındı. Acil servis girişinde yer alan resüsitasyon bölümü bu hastaların tedavisi için kapatıldı. Kapıya ise ‘Mers şüphesi içeriye girmeyin’ yazısı yapıştırıldı.
Bakanlık doğruladı
Sağlık Bakanlığı, Adana’da ölen 2 kişide H1N1 (domuz gribi) virüsüne rastlandığını doğruladı.
Adana’da geçtiğimiz hafta ölen 3 kişinin domuz gribi olduğu iddia edilmişti. Niğde’de ise yine domuz gribi olduğundan şüphelenilen 2 kişi hayatını kaybetmişti.
Böylece, 5 ölümden 2’sinin domuz gribi kaynaklı olduğu tespit edildi.
Bakanlık gerekli tedbirleri almıyor
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde grip virüsü nedeniyle oluşan enfeksiyonların arttığı ile ilgili açıklama yapmıştı. Ancak bakanlığın öngördüğü bu duruma rağmen önleyici sağlık hizmetleri sunmaması ve halk sağlığı için gerekli önlemleri almaması ölümlerin artmasına neden oluyor. H1N1 virüsünün tetiklediği hastalıkların ölümcül olmasının öngörülüyor olması Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı önleyici çalışmaların da şekillenmesini sağlamalı.