Kölelik dünya çapında yasaklansa da Avustralya merkezli insan hakları örgütü Walk Free Foundation’ın Küresel Kölelik Endeksi’ne göre dünya çapında 45,8 milyon kişi zorla çalıştırılarak, fuhşa zorlanarak, borçlandırılarak ya da insan kaçakçılarının elinde yaşamını ‘modern köle’ olarak sürdürüyor.
167 ülkede yapılan araştırmaya göre, kölelik seneden seneye artıyor. Örgütün bir önceki raporunda, küresel düzeyde 35,8 milyon kişi köle hayatı yaşıyordu. Örgüt yetkilisi Andrew Forrest, artışın daha sağlıklı veriler elde edilmesinden ve zorunlu göçlerden kaynaklandığını belirtiyor.
Araştırmanın yapıldığı 167 ülkenin tamamında kölelik şartları mevcut, ancak en yüksek rakamlar Hindistan’da. 1 milyar 300 milyon nüfuslu ülkede 18,4 milyon kişi köle hayatı yaşıyor. Nüfusa oranla köleliğin en yoğun olduğu ülke ise Kuzey Kore. Ülkede her 20 kişiden biri köle hayatı yaşıyor.
Kölelerin yarısından fazlası beş ülkede
2015 yılına ait endekse göre ‘modern köle’ olarak addedilenlerin üçte ikisi Asya ülkelerinde yaşıyor. Bu insanların yüzde 58’i Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan olmak üzere beş ülkede. ‘Modern köleliğe’ karşı önlem almayan ülkeler Kuzey Kore, İran, Eritre ve Ekvator Ginesi. En çok mücadele eden ülkeler Hollanda, ABD, Britanya, İsveç ve Avustralya.
Bu haber en son değiştirildi 1 Haziran 2016 23:21 23:21
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…
28 Ocak'tan bu yana görüntü vermeyen MHP lideri Devlet Bahçeli, aylar sonra ilk kez ortaya…
Özelde AKP genelde ise İslamcılık, darbe-cunta karşıtlığı üzerinden kendilerini tanımlama “hakkını” çoktan yitirmiştir. 15 Temmuz…
ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzden fazla ülkeye ek gümrük vergileri uygulanacağıını açıklamasından sonra, dünya ticaretindeki…