1 Mayıs tüm dünyada coşku ile kutlanıyor. İşte ülkelerden 1 Mayıs çoşkusu;
Libya
27 Nisan günü Ulusal İşçi Sendikası’nın Genel Başkanı Abdessalam Al-Tamimi’nin Trablusgarp’ta gerçekleştirdiği basın toplantısında, 1 Mayıs gününün önemli bir gün olduğunu çünkü bugünün iş yerlerinin, işçilerin, makinaların ve malzemelerin sağlığıyla ilgili olduğunu belirtti. Al-Tamimi, sözlerini ülkelerinde süregiden krize rağmen iş yerlerinde üreten işçileri selamlayarak bitirdi. Bağımsız Sendikal Hareket’i başkanı Hanna Gharib ise, 1 Mayıs günü için yaptığı çağrıda işçileri hükümetin performansını protesto etmek için oturma eylemine davet etti. “Maaş artımı ve emeklilik hakkı gibi acil taleplerimizin gerçekleşmesi için mücadeleye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Malezya
İşçi sınıfının dünya çapındaki mücadelesine bir destek de Malezya’dan geldi. Daha iyi çalışma koşulları ve ücreti için sokağa çıkan yüzlerce Malezyalı işçi, ülkelerinin başkenti Kuala Lumpur’da sokağa çıktı. Yerel kaynakların haberine göre, eylemin temel talebi, ülkedeki asgari ücretin daha artması. Asgari ücretin yaklaşık 230 dolar olduğu ülkede, işçiler yaptıkları eylemle bu ücretin 380 dolara çıkmasını haykırdılar. Sosyalist partilerin ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği eylemde, asgari ücretin yanı sıra işçiler, hayat pahalılığından, vergilerden ve ülkede basın özgürlüğün olmamasından şikayetçiydiler.
Kamboçya
Yaklaşık 1000 civarında Kamboçyalı işçi, Kamboçya Emek Konfederasyonu öncülüğünde ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle sokağa çıktılar. Çoğunluğu kıyafet ve ayakkabı üreten fabrikalarda çalışan işçiler, topladıkları imzaları teslim etmek için Meclis binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Kamboçya Emek Konfederasyonu başkanı Ath Thorn yaptığı açıklamada topladıkları imzaların işçilerin asgari ücretinin aylık 207 dolara yükseltilmesi için olduğunu belirtti. Komboçya’da asgari ücret şu anda 140 dolar. Kıyafet ve ayakkabı üretimi sektörü, bin 7 fabrikadan ve yaklaşık 754 bin işçiden oluşuyor.
Sri Lanka
Sri Lanka’da 1 Mayıs, ülkenin 18 farklı noktasında kutlanıyor. Sri Lanka Özgürlük Partisi (SLFP) ve Birleşik Halkın Özgürlük Birliği’nin (UPFA) başını çektiğin eylemler Galle kentinde gerçekleşmesi planlanıyor. İktidar partisi olan Birleşik Ulusal Parti’nin öncülüğünde gerçekleşecek olan eylem ise, başkent Kolombo’da gerçekleşecek. Sri Lanka’daki Marksist örgüt Janatha Vimukthi Oeramuna (JVP) de Dehiwala kentinde sokağa çıkacak.
Güney Kore
Güney Kore’de 1 Mayıs oldukça kalabalık geçti. On binlerce işçinin katıldığı eylemlerde işçiler, asgari ücretin arttırılması, daha az çalışma saati ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebini dillendirdiler. Gerici Saenuri Partisi’nin yakın dönemde geçirdiği işçi düşmanı yeni çalışma kanunuyla birlikte işten çıkarmaların kolaylaşacağını söyleyen işçiler, herkesi bu kanuna karşı mücadele etmeye çağırdılar. Kore Sendika Federasyonu’nun yayınladığı bilgiye göre, 30 bin sendikasız işçi de eylemlere katıldı.
Rusya
Rus işçi sınıfı geçen seneki 1 Mayıs’ların aksine, bu yıl Kızıl Meydan’da toplandı. Sputnik’in haberine göre eylemlere 100 bini aşkın kişi katıldı.
Küba
Küba’da 1 Mayıs, bu sene “Küba için: Birlik ve Kararlılık” sloganı ile birlikte kutlanıyor. 1 Mayıs eylemleri kapsamında ülkenin farklı noktalarında düzenlenmesi planlanan büyük yürüyüşler, Küba’nın “ekonomik ve sosyal bir model olarak sürdürülebilir sosyalizm” fikrine destek olması amaçlanıyor. Bu yürüyüşlerin yanı sıra, ülkenin başkenti Havana’da binlerce kişilik öğretmen sendikası üyesi bir araya gelerek, ülkenin eğitim seferberliğinin 55. yılını da kutlayacak. Bu kutlamayla birlikte, Küba’da okuma yazma oranının yüzde 0’a inmesinin de yıl dönümü olarak kutlanacak. 2 Mayıs’ta ise, Havana’da 34 ülkeden 209 temsilcinin katılacağı Uluslararası Dayanışma Etkinliği düzenlenecek.
Tayvan
Tayvan’ın başkenti Taipei’de bir araya gelen işçi sendikalarınin temel talepleri arasında çalışma saatlerinin azaltılması ve ücretlerinin arttırılması var. The Associated Press’e konuşan 1 Mayıs eylemcilerinden Chen Li-jen, ülkesindeki şirketlerin her sene karlarını arttırmalarına rağmen işçilerin maaşlarına herhangi bir zam yapılmadığını ve işçilerin sömürüldüğünü dile getirdi. On seneden beri maaşlarına hiçbir zam yapılmadığını belirten Li-jen, işçi haklarının her daim ihmal edildiğini dile getirdi. İşçilerin 1 Mayıs eylemlerine katıldıklarını, çünkü kendi haklarına sahip çıkmak için yürütecekleri mücadelelerinin kararlılığını göstermek istediklerini ifade etti.