Efkan Ala'nın istifa ettiği İçişleri Bakanlığı'nda hangi tarikatların rekabeti var?
İçişleri Bakanlığı'nda hangi tarikatlar egemenlik kavgası veriyor?
İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın dün görevinden istifa etmesi üzerinde, istifanın sebepleri üzerine yorumlar yapılmaya başlandı.
Türkiye’de devletin en kritik yerlerinden birisi olan İçişleri Bakanlığı özellikle Turgut Özal döneminden beri dinci tarikatların ve cemaatlerin yerleştiği ve kadrolaştığı bir devlet kademesi olma vasfını koruyor.
1990’lı yıllarda ve 2000’lerin ortasına kadar Abdülkadir Aksu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde Nakşibendilerin ve Menzilcilerin egemenliğine giren bakanlıkta ve kadrolarında, yakın dönemde Fettullahçıların ağırlık oluşturduğu biliniyordu. Hatta bunu Efkan Ala 15 Temmuz sonrasında, 17-25 Aralık döneminde 81 ilin 74’ünün emniyet müdürünün Fettullahçı olduğunu dile getirerek ifade etmişti.
Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz 24 Ağustos 2016 tarihindeki “Tarikatlar yarışında son durum” başlıklı yazısında konunun bazı noktalarına şu şekilde değiniyor.
“(…) Ve görüyorum ki, ‘Alnı secdeye değiyor’ diye pışpışlanıp büyütülen darbeci tarikat Fetullahçıların yerine kimin geleceğinin kıstası yine aynı:
‘Alnı secdeye değiyor mu, hangi hoca efendinin müridi?’
İçişleri Bakanlığı’ndaki tarikatların bakanlığa hâkim olma yarışında Nakşibendi Erzincanlılar ile Menzilciler çarpışıyor.
Nurcuların ‘okuyucular’ grubu ile ‘yazıcılar’ grubu biraz geride kalmış durumda.
Bu da normal sanırım: En büyük Nurcu grup tasfiye edilirken diğer iki Nurcu grubun geride kalması.
Kırkıncı Hocacılar ile Közcüler de iktidar yarışında ama Allah rahmetini esirgemesin Kırkıncı Hoca’nın vefatı, müritlerinin arkasındaki nefes kuvvetinin azalmasına neden oldu sanırım.
Hatta Menzilcilerin bir ‘tık’ önde olduklarını bile söyleyebilirim, çünkü onlar Sağlık Bakanlığı’nı da Fettullahçılardan sonra ele geçirmeyi başarmışlar.
Ankara’daki bakanlıklarda en çok tartışılan konu da bu zaten: Bizim bakanlıkta hangi tarikat kazanacak? Ona göre bıyık bırakalım, ona göre takunya alalım, ona göre takke takalım!”
Dinci tarikatların egemenlik alanına dönüşen İçişleri Bakanlığı’nda bundan sonra neler olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bunların Efkan Ala’nın istifası ile nasıl bir ilgisi olduğu da gelecekte açığa çıkacaktır.