En yakın yıldızda Dünya benzeri gezegen keşfedildi
Avrupa Uzay Ajansı’nın yürüttüğü bir projede Güneş’e en yakın yıldız sisteminde Dünya benzeri bir gezegen bulunduğu açıklandı.
Avrupa Uzay Ajansı (ESO) ‘nın 2013 yılından beri sürdürdüğü bir proje olan “Soluk Kırmızı Nokta”’da yeni bir gelişme yaşandı. Ajans tarafından belirtilen habere göre, Güneş’e en yakın yıldız sistemi olan Proxima Centauri’nin “yaşanabilir bölgesinde” Dünya benzeri bir gezegen keşfedildi.
Gezegen için yapılan yorumda Dünya’nın yalnızca 1.3 katı olduğu belirtilen gezegenin, yıldıza Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin sadece yüzde 5’i kadar yakın olduğu belirtildi. Bu yakınlığa karşın yıldızın Güneş’e oranla çok daha az enerjiye sahip oluşu, gezegende yaşam koşullarının olduğu kanısındaki görüşü güçlendiriyor. Ölçümler sonucunda bilim insanları yayınladığı makalelerde gezegende sıvı su bulunabileceği düşünülürken, özellikle gezegenin yıldıza yakınlığı bilim insanlarını düşündürüyor.
“Bu şimdiye kadarki en iyi keşif”
Gezegen üzerindeki ortalama sıcaklıkların çok yüksek olmayabileceği düşünülürken, öte yandan bu yakınlıktan ötürü kızıl ötesi ve X-ray ışınlarının gezegenle doğrudan teması “yaşam olasılığını” azaltan bir etki. Öte yandan Şili’de bulunan San Pedra Atacama Gezegen Araştırmaları Teleskopu’ndan yapılan ölçümlere göre gezegenin dönüş hızının Dünya’ya yakın olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılar pek çok Güneş sistemi dışı gezegenin bugüne değin bulunduğunu, ancak bu buluşun şimdiye değin “Dünya’ya en çok benzeyen keşif” olduğunu ifade ettiler. 1995’den bu yana Güneş sistemi dışında Dünya benzeri gezegenler keşfedilirken, bu keşif son 5 yılda büyük ivme kazandı.
Önümüzdeki on yıl içinde canlılığın bulunduğu pek çok gezegenin bulunması astro-fizikçiler tarafından düşünülmekte.