Endüstriyel futbol galip geldi: İlk finalist belli oldu
Kapitalizmin kültür endüstirisinin ve “şov dünyasının” önemli bir parçası olan Avrupa Şampiyonası gündeme “yıldızlarla” gelirken, kupada göreceli olarak zayıf ekiplerin başarılı olması dikkatleri çekti. Bu ekiplerin başında İzlanda gelirken, Galler de performansıyla dikkat çekti. Portekiz’in golleri “yıldızlar”dan Ortalama bir Avrupa takımı görüntüsü veren ve “bir süper yıldız” dışında etkili isimleri sınırlı olan, fazla şans tanınmayan... View Article
Kapitalizmin kültür endüstirisinin ve “şov dünyasının” önemli bir parçası olan Avrupa Şampiyonası gündeme “yıldızlarla” gelirken, kupada göreceli olarak zayıf ekiplerin başarılı olması dikkatleri çekti. Bu ekiplerin başında İzlanda gelirken, Galler de performansıyla dikkat çekti.
Portekiz’in golleri “yıldızlar”dan
Ortalama bir Avrupa takımı görüntüsü veren ve “bir süper yıldız” dışında etkili isimleri sınırlı olan, fazla şans tanınmayan Galler yarı finale kadar geldi. Bu akşam oynanan yarı final maçında Portekiz’e rakip olan Galler de diğer ekipler gibi “buraya kadar” dedi.
Kadrosundaki “yıldızlarıyla” adından sıkça söz ettiren ancak oynadığı futbolla fazla tatmin etmeyen Portekiz, maç boyunca Galler’e karşı üstün oynarken, maçı 2-0 kazandı. Goller Cristiano Ronaldo ve Luis Nani’den gelirken, Galler’in daha önceki maçlardaki performansını sürdüremediği gözlemlendi. Cristiano Ronaldo, yarı final karşılaşmasında Galler’e karşı da gol atarak toplam 9 gol sayısına ulaştı ve böylece Fransız Michel Platini’ye ait “Avrupa Futbol Şampiyonası’nın en skorer oyuncusu” rekorunu da egale etti.
Böylece ilk finalist Portekiz olurken, ikinci finalist için ise yarın oynanacak Fransa-Almanya maçı beklenecek. Bu maçın kazananı finale yükselecek. Final maçı 10 Temmuz Pazar günü oynanacak.
Peki asıl kazanan kim?
Endüstriyel futbolun hakim olduğu, takım oyunun yıldızlara feda edildiği günümüz futbolunda Avrupa Şampiyonası büyük bir “ekonomi” yaratıyor. Bu ekonomi ev sahibi ülke için önemli bir gelir kaynağı sayılırken, şampiyonanın bu tür hikayelerinin olması ise “izlenirliği” arttırıyor. Milyarlarca dolarlık bir gelir kalemi olan futbol şampiyonaları ise kâr edebilmenin görüntüsü olarak endüstriyel futbolun devamını arzuluyor.
Bu seneki şampiyonanın kazananı kim olursa olsun özellikle İzlanda ve Galler büyük beğeni toplarken, şampiyonanın gerçek sahibi ise turnuva başlamadan kendini belli etmişti: Fransa işçi sınıfı…