Engelli öğretmen adaylarının "rapor" endişesi!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonuçlarına göre engelli öğretmen ataması yapıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonuçlarına göre engelli öğretmen ataması yapıyor. 14-17 Haziran tarihleri arasında adayların ön başvurusunu alan Bakanlık, belirleyeceği başka bir tarih aralığında ise il tercihi ekranını açacak ve puan üstünlüğüne göre yerleştirmelerini yapacak. Ancak Bakanlığın internet sitesinde bulunan duyuruda, “Ataması yapılan engelli öğretmen adaylarının göreve başlama işlemleri esnasında öğretmenlik yapıp yapamayacaklarına ilişkin sağlık kurulu raporunu ibraz etmeleri gerektiği” yönünde bir ibarenin yer alması, engelli öğretmen adayları arasında endişeye yol açtı.
‘Engelli adayın mesleki yeterliliği doktorların görüşüne bırakılmamalı’
Eğitimde Görme Engelliler Derneği Genel Sekreteri Av. Bayram Şahin Aydın; engelli adaylardan “öğretmen olabilir” raporu istenmesinin, öğretmenlik diploması almaya hak kazanmış bu kişilerin göreve başlayıp başlayamayacaklarına doktorların karar vermesi anlamına geldiğini söyledi. Aydın; açıklamasının devamında, “Engelli bireylerin öğretmenlik mesleğini icra edip edemeyecekleri, sadece doktorların kararına bırakılamayacak kadar hassastır; bu şekilde bir rapor vermeye doktorlar yetkili de değildir. Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine göre; 4.122 engelli personel kamuda eğitim-öğretim sınıfında görev yapıyor. Fakat geçmiş yıllarda bu raporu alamadığı için göreve başlayamayan arkadaşlarımızın olduğu hala aklımızda. Derneğimize ulaşan bilgilere göre; duyurunun Bakanlığın internet sitesinde yayınlanmasının ardından, hastaneye giden adaylar, doktorların böyle bir rapor veremeyecekleri cevabıyla karşılaşıyorlar.” şeklinde konuştu.
‘Doktor raporu alamayan engelli aday göreve başlayamazsa ayrımcılık olur’
Toplumumuzda yer etmiş önyargılar sebebiyle bu raporu alamayacak birçok engelli aday olacağının altını çizen Aydın; “Zaten atanmaları halinde, adaylık sürecinde herkesle birlikte yazılı sınav ve sözlü mülakata girecek olan engelli öğretmenler, başarılı olmaları halinde asli öğretmenlik görevlerini yapmaya hak kazanabilecek. Öte yandan BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne göre doktordan rapor alamadığı için öğretmen adaylarının atanamaması durumu, bir ayrımcılığa da yol açacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, daha önce olduğu gibi, yalnızca ön başvuru sırasında alınan engelli sağlık kurulu raporunu yeterli sayması gerekiyor. Böylece engelli öğretmen adaylarının mesleki yeterlilikleri de sorgulanmamış olacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
‘Doktorlar bana “öğretmen olabilir” raporu veremeyeceklerini söylediler’
Balıkesir’de engelli öğretmen atamasına başvuracak olan Nail Bozkurt, “öğretmen olabilir” raporu almak için gittiği hastanede bir sürprizle karşılaştı. Bozkurt; “Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyurunun ardından vakit kaybetmeden hastaneye giderek öğretmen olabileceğime dair rapor istediğimi belirttim. Ancak bana böyle bir raporu vermeye yetkili olmadıklarını söylediler. Şayet bu raporu alamazsam, atamam yapılsa bile göreve başlayamayacağım. Fakat ülkemizde birçok engelli öğretmenin görev yaptığını biliyorum ve ben de bu işi yapabileceğime inanıyorum. Öğretmenliğin engele bağlı bir iş olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle Bakanlığımızın böyle bir mağduriyet oluşmadan bu raporu istemekten vazgeçeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.