Erdoğan konu ticaret olunca İran'a karşı yumuşadı
İki ülke arasındaki ticaret konuşulunca Erdoğan'ın konuşmasında, dün İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısından İran'a karşı çıkartılan mezhepçilik uyarısı geri plana düştü.
Türkiye-İran 3. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
İki ülke arasındaki ticaret konuşulunca Erdoğan’ın konuşmasında, dün İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısından İran’a karşı çıkartılan mezhepçilik uyarısı geri plana düştü.
Konu ticaretle başlayınca…
Erdoğan, “Dar kapsamda bugüne kadar neler yaptık bundan sonra ne yapacağız gibi konulardan konuştuk. Türkiye İran ilişkileri son yıllarda malesef bir gerileme içinde. 22 milyar dolara çıkan ticaret hacmi, 10 milyar dolara düştü. Ama bundan sonraki hedefimiz 30 milyar dolarlık ticaret hacmi. Ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı özelliklerini göz önüne alarak bu konunun önemi üzerinde durduk. Türk-İran ilişkilerinde herhangi bir gümrük sıkıntısı çıkmaması için karşılıklı işbirliği halindeyiz. Atacağımız adımlarla Türk-İran ilişkilerini hsıradan komşuluk ilişlkilerinin çok üstünde olduğunu somutlaştırma konusunda mutabık olduk.” diye konuştu.
Konu ticaretle başlayınca Erdoğan’ın İran’a karşı gündemden düşürmediği “mezhepçilik” suçlamasında da yumuşama geldi. Erdoğan, “Ülkelerimizin Suriye ve Irak başta olmak üzere krizlerin durdurulması konusunda anlaşmalara vardık. Bölgemizdeki sorunlara mezhepçi politikalarla yaklaşmanın da hiç bir faydasının olmayacağı konusunda anlaşmaya vardık. Ve bundan sonraki dönemde terör hakkında; ‘iyi terörist, kötü terörist’ gibi konularda fikir birliğine vardık. Bu şekilde bakıtığımızda bölgemizdeki sorunlara dışarıdan değilde bizlerin müdahale etmesinin önemi konusunda aynı anlayışı paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ruhani ile gericilikte buluşma
Ruhani ise konuşmasında, “Bugünkü görüşmelerimizde 3 tane önemli amacı belirledik ve bu konularda hemfikirdik. Öncelikle müslüman kadının İslami hukuktaki yerini dünyaya tanıtma konusunda hemfikir olduk. Öte yandan aşırıcılık ve terörle mücadele konusunda bir takım anlaşmalar, fikir ortaklıkları kurduk. Dünyaya ‘bizim kimliğimiz islamdır’ demeliyiz. Kimliğimiz Şii, Sünni ya da başka bir mezhep değil; sevgi ve kardeşliği içinde barındıran İslamdır. Umarım bu konuda Türkiye ile amacımıza ulaşırız. Biz iki ülkenin ilişkilerini bütün boyutlarıyla geliştirme kararı aldık. Ancak bazı ambargo koşulları yüzünden istediğimiz tüm atılımları yapamadık ama bugün ne mutlu ki bu oturum ambargoların kalktığı zamana yetişti.” açıklamalarında bulundu.
Ruhani de ekonomik alandaki işbirliği başlıklarına girerek “İki ülkenin bankacılık sektörünün birbirleri ile iş yapması da çok önemli bir konu. Türk bankaları İran’da yer açabilirler ve böylelikle ekonomik ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Ortak pencere, gümrük konusunda da hemfikir olduk. İnşallah bundan sonra gümrük kapılarında hiç kuyruk görmeyeceğiz. Turizm konusunda hem Türkiye hem de İran atılımlarda bulunabilir ve biz hükümetler olarak bunu teşvik etmeliyiz.” diye konuştu.