Erdoğan’ı yine reddettiler
Tayyip Erdoğan’ın bu hafta ABD’ye yapacağı ziyaretle ilgili olarak yaptığı başvurular reddedilmeye devam ederken, Washington’daki kaynaklar, ABD başkentinde Erdoğan’ı uyarı dolu bir mektubun beklediğini bildirdi.
Tayyip Erdoğan’ın bu hafta ABD’ye yapacağı ziyaretle ilgili olarak yaptığı başvurular reddedilmeye devam ederken, Washington’daki kaynaklar, ABD başkentinde Erdoğan’ı uyarı dolu bir mektubun beklediğini bildirdi.
“Partiler üstü” olarak nitelendirilen bir düşünce kuruluşunun öncülüğünde hazırlanan ve ABD’nin önde gelen uzmanları, eski yetkilileri ve büyükelçilerinin imzaladığı söz konusu mektubun Erdoğan’ın Washington’a şehre ayak basmasıyla birlikte yayımlanacağı öğrenildi.
Washington’dan farklı kaynakların bildirdiğine göre, mektupta, pek çok bölge uzmanı ve önde gelen isim Erdoğan’a, sert bir dille basın özgürlüğü başta olmak üzere, her türlü muhalefete karşı izlediği baskıcı tutumu bırakması çağrısı yapacak.
Erdoğan’ın başvuruları reddedilirken, konuşma yapması ancak “rüşvetle” sağlandı
Öte yandan Tayyip Erdoğan’ın Washington’daki ziyareti sırasında programa dâhil etmek üzere yaptığı bütün başvurular da reddedilmeye devam ederken, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Carnegie Vakfı’nın da Erdoğan’dan gelen konuşma yapma talebini geri çevirdiği öğrenildi.
Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre Carnegie’ye yakın kaynaklar talebin reddedilmesinin ardında yatan nedenin Erdoğan’ın anti demokratik tutumu olduğunu ifade ederken, Erdoğan’ın 31 Mart’ta Demokrat Parti ve Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen Brookings Enstitüsü’nde yapacağı konuşmanın duyurusu kamuoyuna açık bir davetle değil, kişilere özel olarak yapıldı. Brookings’de konuşmanın yapılabilmesinin ise, buraya büyük miktarda para bağışlayan ve kurumda bir Türkiye kürsüsünün kurulmasını sağlayan TÜSİAD’in girişimleriyle mümkün olabildiği belirtiliyor.
TÜSİAD’ın Erdoğan’ın Brookings’de konuşma yapması talebini, kurumun başkanı olan Hillary Clinton’a yakınlığıyla bilinen Strobe Talbott’a ilettiği öğrenildi. Clinton’ın başkan seçilmesi halinde Talbott’un, ABD’nin yeni dışişleri bakanı olması beklenirken, kendisinin Brookings’deki söz konusu toplantının açılış konuşmasında Türkiye’deki özgürlüklerle ilgili önemli uyarılar yapmasının beklendiği söyleniyor.