Adresinde bulunamayan 729 bin Suriyeli için güvenlik uyarısı: İşlenecek suçların soruşturması yapılamaz!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurttaş olmak isteyen Suriyeli sığınmacılara yurttaşlık hakkının verileceğini açıklamasının ardından konuyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı.
7 Haziran öncesinde de Suriyelilere yurttaşlık verilmesi konusu gündeme gelmişti. Öneriler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, konunun speküle edilebileceğini ifade ederek düzenlemeyi ertelediği belirtiliyor.
AKP “nitelikli işgücü” dese de esas hedef oy depoları yaratmak
Mevcut hükümlere göre, yurttaşlık hakkı için yabancıların Türkiye’de 5 yıl kalmış olmaları gerekiyor. 5 yıldan az süre Türkiye’de olan Suriyelilerin de yurttaş olabilmesi için düzenleme yapılabilir.
Yurttaşlığa geçenlerin 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde oy kullanamayacağı söylenerek hedef şaşırtılmaya çalışılsa da Türkiye’de kalan Suriyelilerin geçmişleri ve nitelikleri düşünüldüğünde AKP için nasıl birer oy deposu olacaklarını tahmin etmek zor değil.
Dahası, burada akıllara özellikle Cizre ve Silopi gibi Suriye sınırındaki bölgelerde yürütülen operasyonlarda boşalan yerlere kimlerin yerleşeceği sorusu da geliyor. AKP’nin bu durumu da bir fırsata çevirip Türkiye ve Suriye Kürtleri’nin arasında yurttaşlığa alınacak Suriyelileri yerleştirmeyi planlayıp planlamadığının da dikkatle takip edilmesi gerekiyor.
3 milyon Suriyeli’nin ancak 6’da 1’i istihdam edilebilir durumda
Düzenlemenin sadece Suriyeliler’e değil, genel olarak göçmenlere alan açacağına, ülkenin zenginleşmesine, bilim ve teknolojik altyapısına katkıda bulunacağına, yetişmiş insanların değerlendirilmesini sağlayacağına vurgu yapılıyor.
Belirlenen kriterlerle yetişmiş insanlar alınacak, bunlara sorumluluk verilecek, çalışma hakkı sağlanarak sisteme entegre edilecek.
Türkiye’deki 3 milyona yakın Suriyeli’nin 2 milyonu kadınlardan ve çocuklardan oluşuyor. Kadınlar genelde çalışma hayatının dışında. Bu 2 milyon kişiyi istihdam etme imkânı yok. 1 milyon kadar erkeğin de 500 bini çocuk ya da engelli.
İstihdamda değerlendirebilecek yaklaşık 500 bin kişi var. Bunların içinde teknik elemanlar bulunuyor. Elektrik, sıva, seramik ustası vb. ara elemanlar gibi. 10-15 bin kadar doktor, mühendisin bir bölümünün Avrupa’ya gittiği biliniyor. Türkiye’de kalanların ise durumu net olarak bilinmiyor.
Suriyeliler yurttaşlığa peyderpey alınacak. İlk etapta aranan mesleki nitelikler gözönünde bulundurularak 30-40 bin kişi yurttaşlığa geçecek.
Toplamda 300 bin kişinin Türkiye yurttaşı olması hedefleniyor. Varsa, bu kişilerin Türkiye’deki aile fertleri de yurttaşlık hakkı kazanmış olacak.
Bu haber en son değiştirildi 11 Temmuz 2016 11:50 11:50
Sekiz yıldır tutuklu bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin Onursal Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı tahliye edildi.
İstanbul’da protestolar sırasında gözaltına alınarak tutuklanan 6 öğrenci tahliye edildi. Tahliye edilen öğrencilerin arasında Boğaziçi…
Beşiktaş Anadolu Lisesi Müdür yardımcısının bakanlığın atam oyunlarıyla öğretmenlerini sürgüne göndermek istemesine karşı tepkilerini göstermesi…
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrencilerin 'boykot' eylemine ülkücü bir grup tarafından saldırı girişiminde bulunuldu.
Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Başkan Yardımcısı Fidan Gül…
CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Can Atalay hakkındaki AYM kararını TBMM'de okuttu, AKP milletvekilleri…