Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Esad: Ordu zafere ulaşmadan siyasi değişiklik yok

Reklam

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ordu dışında herhangi bir gücün Suriye’deki savaşı kazanmasının mümkün olmadığını belirtti.

‘Ordu güçleri zafere ulaşmadan ülkesinde siyasi değişiklik olmayacağını’ belirten
Esad, ülkesindeki çatışmalardan ABD’nin sorumlu olduğunu ve Amerikan süper gücünün terör milisi IŞİD ile diğer cihatçı grupları desteklediğini söyledi.

New York Times’ta yer alan habere göre, ABD’li ve Batılı gazetecileri ağırlayan Esad, Suriye’deki sosyal dokunun çatışma döneminin başlangıcından daha iyi durumda olduğunu belirtti. Gazete başlıklarına “Kötü başkan, iyileri öldürmeye çalışan kötü adam” olarak çıkarıldığını ifade eden Esad, “Bu hikayeyi biliyorsunuz. Asıl sebebi hükümeti devirmek. Bu hükümet ABD’nin kriterlerine uymuyor” dedi.

Esad, 2021’e kadar görevinin kalacağını açıklayarak, “Bir geminin kaptanıysanız, fırtına çıktığında denize atlamazsınız. Gemiyi kıyıya ulaştırırsınız” ifadelerini kullandı.

“Halkım beni desteklemese nasıl başkan olurdum?”

Binlerce Suriyelinin teröristler tarafından öldürülmesine rağmen kimsenin ‘savaş suçlarıyla’ ilgili konuşmadığını kaydeden Suriye Devlet Başkanı, hükümet güçlerinin hastanelere ve sağlık çalışanlarına saldırı düzenlediğine dair iddialarla ilgili de “Hadi bu iddiaların doğru olduğunu kabul edelim; devlet başkanı kendi insanlarını öldürdü ve ABD Suriyelilere yardım ediyor. 5.5 yılın ardından beni kim destekledi? Halkım beni desteklemese nasıl başkan olurdum? Bu gerçekçi bir hikaye değil.” diye konuştu.

“Baas’ı eleştirenler de beni destekliyor”

Kendisine destek verenlerin bir kısmının Baas Partisi’nin politikalarını eleştirdiğini, ancak aşırılıkçıların yönetime geçtiği alternatif senaryodan korktuğunu ifade eden Esad, “Devletin önemini öğrendiler. Onları bize getiren bu oldu, politik olarak görüşlerini değiştirmeleri değil” diye konuştu.

“İslamlaşma ‘benim gibi düşünmeyene inanmıyorum’ demektir”

Suriye’de normal yaşama dönülmesi için laikliğin gerekliliğinin altını çizen Esad, “Sekülerlik inanç özgürlüğü anlamına gelir. İslamlaşma ise ‘benim gibi görünmeyen, benim gibi inanmayan, benim gibi düşünmeyen hiç kimseye inanmıyorum’ demektir” dedi.

“Irak’a ve Libya’ya saldıran biz değildik”

Kendisine yöneltilen ‘Halep’te savaş suçu işlendi’ suçlamalarını da değerlendiren Esad, Irak savaşını hatırlatarak, “BM kararı olmaksızın Irak’a saldıran biz değildik, ABD ve İngiltere’ydi. Libya’ya saldıran ve hükümeti yok eden biz değildik” dedi. “Libya en kötü hükümete sahip olsa bile, yabancı ülkelerin hükümetlerini değiştirmek ne bizim ne ABD’nin ne de diğer ülkelerin görevi” diyen Esad, benzer bir tehdidin Suriye için de olduğunu belirterek Washington’ın asıl amacının Şam hükümetini devirmek olduğunun altını çizdi. Esad, “Gerçekte, ABD, Suriye’de IŞİD’in büyümesi için her şeyi yaptı, en azından IŞİD karşıtı koalisyon kurulduğundan bu yana” ifadelerini kullandı.

Bu haber en son değiştirildi 4 Kasım 2016 17:25 17:25

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam