Ferhan Şensoy Dümbüllü’nün kavuğunu Rasim Öztekin'e devretti
İsmail Dümbüllü’nün kavuğu Rasim Öztekin’e devrediliyor.
Nesilden nesile aktarılan kavuk için devir teslim zamanı geldi. Saat 20.00’da Ses Tiyatrosu’nda başlayan törenle tiyatro ustası Ferhan Şensoy, İsmail Dümbüllü’nün kavuğunu tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Rasim Öztekin’e devretti.
Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosunda düzenlenen törenle kavuğu devreden Şensoy, 1980’de Ortaoyuncular’ı, 1981’de de kendi üslubunda oyuncular yetiştirmek üzere Nöbetçi Tiyatro’yu açtığını söyleyerek, Rasim Öztekin’in Nöbetçi Tiyatro’ya ilk katılanlardan biri olduğunu aktardı.
Şensoy, Öztekin’in sonraki yıllarda Ortaoyuncular’da profesyonel olarak da rol aldığını vurgulayarak, “Ondan sonra da Ortaoyuncular’ın bütün oyunlarında oynadı. Hatta ben askerlik görevimi yaparken, oynayamadığım iki oyun var. Rasim ara sıra yeri gelince, ‘Ben Ortaoyuncular’da Ferhan’dan çok daha fazla oyun oynadım’ diye gururla anlatırdı. Daha sonra da bu tiyatroda birlikte oynadık” ifadelerini kullandı.
Kavuğun ilk sahibi Hasan Efendi’nin de Ses Tiyatrosu’nda oynadığına dikkati çeken Şensoy, şöyle devam etti:
“Hasan Efendi’nin kavuğunu devrettiği çırağı İsmail Dümbüllü, bu tiyatroda oynamış. Münir Özkul meslek yıllarında bu tiyatroda, Ortaoyuncular’a katıldıktan sonra da bu tiyatroda oynadı. Rasim’le biz 20 küsur yıldır bu tiyatroda oynuyoruz. Kavuk 100 yılı aşkın süredir Ses Tiyatrosu’ndan çıkmamış. Kavuk, Ses Tiyatrosu’nu seviyor. Bana emanet edilen bu kavuğu, Rasim Öztekin’e devretmekten gurur duyuyorum. 5. kavukluyu selamlıyorum.”
Ferhan Şensoy’un elini öperek ve Şensoy’a sarılarak kavuğu devralan Öztekin de Şensoy’un çırağı olmaktan gurur duyduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
“Ben (kavuğu) çok çabuk devretmek isterim ki bu gelenek sürsün ve gerçekten bir gelenek haline gelsin. Bunu layık olana ve çabuk devrettiğim sürece bu gelenek sürecektir. Bu geleneğin sürmesi, daha önce bu kavuğu kazananlar için de iyi bir şey. Benden sonra bittiği zaman bu geleneğin bir anlamı kalmayacak çünkü. Kavuk müzeye gittiği zaman hiçbir anlamı kalmayacak. Dolayısıyla bu geleneğin sürmesi lazım.”
Kavuk aslen Dümbüllü’den de önce bu işi icra eden Hasan Efendi’ye ait ve nesilden nesle aktarılıyor. Daha önce İsmail Dümbüllü kavuğu Münir Özkul’a, o da Ferhan Şensoy’a devretmişti.
Münir Özkul kavuğu devrederken şu şartları koşmuştu: Yazar olacak, tiyatrosu olacak ve gerektiğinde lafı gediğine koyacak bir tiyatrocuya devredilmeli!