Finlandiya Başbakanı: AB-Türkiye Zirvesi'nde anlaşma onaylandı
Türkiye üzerinden mülteci girişini azaltacak anlaşmayı Avrupa Birliği'nin 28 liderine sunduğu bildirildi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sabah yaptığı görüşmenin ardından, Avrupa’ya Türkiye üzerinden mülteci girişini azaltacak anlaşmayı Avrupa Birliği’nin 28 liderine sunduğu bildirildi. Finlandiya Başbakanı Juha Petri Sipilä da, anlaşmanın kabul edildiğini söyledi.
Reuters’a konuşan üst düzey bir AB yetkilisinden gelen bilgilere göre taslakta öne çıkan konular şöyle:
“33. Fasıl Haziran sonuna kadar açılacak”
— Türkiye-AB anlaşmasının son taslağında yalnızca ‘Mali ve Bütçe Hükümleri’ başlıklı 33. faslın haziran ayına kadar açılması öngörülüyor. Taslak diğer fasıllarla ilgili olarak da hazırlık çalışmalarının hızlandırılmasını öngörüyor.
— Avrupa Komisyonu, Türkiye’ye mülteciler için verilecek olan 3 milyar euroluk yardımın tahsisi için bir hafta içinde bir liste hazırlayacak.
— Türkiye-AB anlaşmasının yürürlüğe girme tarihi 20 Mart olarak belirlendi.
— Türkiye sığınmacıları 2-3 gün içinde almaya başlayacak.
“Türkiye kabul etmeye hazır”
Sputnik’in haberine göre Finlandiya Başbakanı Juha Petri Sipilä da, anlaşmanın kabul edildiğini söyledi. Türkiye’nin de anlaşmayı bu haliyle kabul etmeye hazır olduğu belirtildi. Sipilä konu hakkında attığı tweet’te de Anlaşma onaylandı” dedi.
Söz konusu anlaşma kapsamında Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan’a geçen tüm “yasadışı göçmen”leri geri alacak. Bunun karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerine dağıtılacak. AB’nin Suriyeliler için Türkiye’ye verdiği mali yardım artacak, Türkiye vatandaşları için vizeler daha erken bir tarihte kaldırılacak ve AB’ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak.
AB’den bir diplomat, daha önce Türkiye’nin Kıbrıs devletini tanımaması halinde anlaşmayı veto edeceğini söyleyen Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in, anlaşmanın son taslağını kabul ettiğini döyledi.
Daha önce Brüksel’de mülteci krizinin çözümü amacıyla devam eden AB-Türkiye zirvesinde, dört madde üzerinde anlaşmazlık yaşandığı belirtilmişti. Brüksel’deki görüşmelere katılan heyetlerden bir kaynak, “Anlaşmazlık yaşanan ilk konu AB yasalarına ve uluslararası hukuka uygun bir anlaşma sağlamak, ikinci konu Kıbrıs ve Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri, üçüncü konu anlaşmanın uygulanacağı tarih ve dördüncü konu da AB’nin Türkiye’ye ek 3 milyar avro vermesi” dedi.