Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Flaş iddia: Suriye ve Irak IŞİD’e karşı birleşecek

Reklam

Lübnan merkezli El Nashra haber ajansı, cihatçıların Halep’teki tek takviye yolu olan Castello yolunun ele geçirildikten sonra Suriye Ordusu, Irak ve Hizbullah güçlerinin asıl hedefinin Rakka ve Deyrez Zor şehirleri olacağını iddia etti.

Al Masdar Türkçe’den Hamide Yiğit’in çevirdiği habere göre; Ramazan Bayramı’ndan birkaç gün evvel bir grup savaşçı büyük savaşın başladıgı Halep kuzeyine,  Hizbullah saflarına katılmak için geldi. Halep’teki asıl savaş özellikle silahlı grupların silah ve mühimmat tedarik ettikleri tek yol olan Kastello üzerinde yoğunlaştı.Buradaki savaşın stratejik önemi büyük çünkü silahlı grupların tek takviye yolu kesildikten sonra Suriye ordusu, Hizbullah ve İrak kuvvetlerinin asıl büyük hedefi, Rakka ve Deyr ez Zor olacak.

Devam eden çatışmalarda Suriye kuvvetleri direniş grubuyla birlikte Kastello yolunu ateş çemberine alıp kontrolü sağladı. Aynı zamanda Kastello yoluna tamamen hakim bölge olması nedeniyle stratejik öneme sahip olan Melah bölgesini de denetim altına aldılar. Bu ekstra denetimin amacı , bir sonraki adımda, dört tarafı kuşatma altında Halep kentini tamamen özgürleştirmek.

Güvenilir kaynakların bildirdiğine göre, binaların yoğunluğu ve bölgenin coğrafik açıdan uygun olmaması nedeniyle ağır kayıplar verme ihtimali bulunduğundan  Suriye ordusu ve Hizbullah güçleri kente girmeyecekler. Çünkü asıl plan silahlı gruplara her türlü desteğin kesilmesini sağlamak için Kastello yolunun bütün çıkışlarını kapatmak.

Habere göre kaynakların aktardığı bir diğer bilgi ise, “Kastello yolunu kurtarma kararı çok ani oldu. Suriye ordusu ve Hizbullah kuvvetlerinin “savunma” adı altında bölgede aniden ortaya çıkmaları bu durumu açıklıyor. Bu ani çıkışın anlamı da şudur: Nusra Cephesinin 9 Temmuz’da ilan ettiği “Halep kuşatmasını kırma” operasyonuna büyük darbe vurulmuş oldu. Aynı zamanda Nusra Cephesinin iki intihar saldırı gerçekleştirdiği Melah mezralarındaki operasyonlarını durdurması için bir çağrıdır.

Halep için savunma hattı

Yine aynı habere göre; Suriye ordusu ve Hizbullah, Halep kentini tamamen kurtardıktan sonra kent için “birinci savunma hattı” kurmayı hedefliyor. Bu da, Türkiye’nin her zaman sonuna kadar açık tuttuğu sınır hattı demek oluyor.

Bu savunma hattı tesis edildikten sonra ordunun harekat yönü Halep’in doğusuna, Rakka ve Deyr ez Zor’a doğru olacak.

Kaynakların bildirdiklerine göre büyük savaş burada olacak ve bu savaş öncekilere hiç benzemeyecek.İran, Suriye ordusu ve Hizbullah’ın yanında bu operasyona ağırlık verecek keza Rus savaş uçakları da bu harekatta olacak. Ayrıca Musul’u kurtarma operasyonunda yer alan Irak halk birlikleri Deyr  ez Zor’un Irak sınırında müttefiklerini karşılayacaklar.

Irak halk birliklerinin kalabalık bir şekilde Suriye’ye girmelerinin, göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğuna dikkat çeken kaynaklar şunu ekliyor: “Bütün bunların gerçekleşmesi, Rusya’nın siyasi tutumu ve savaş alanında Suriye ordusu ile Hizbullah’ın yanında alacağı pozisyona bağlı olacak. Bu önemli çünkü Suriye, İran ve Hizbullah,  Ruslardan  bu operasyona dahil olup, tamamen bitene kadar net duruş sergilemesini ve “ateşkes oyunlarına” artık girmemesini istiyor.  Zira bu “ateşkes oyunları” Halep’te başarısız oldu ve bir daha böyle bir şey kabul edilemez…

İsrail denklemi değiştirmeye çalışacak

Güvenilir kaynakların bildiklerine göre, Suriye ordusu ve Hizbullah’ın, bölgenin geneli üzerinde büyük etki yaratacak olan Rakka ve Deyr ez Zor operasyonları yakında başlayacak. Bu durumda dikkatlerin Lübnan’ın güneyine yoğunlaşması gerekecek. Çünkü İsrail bu operasyonlar başlayınca rahat durmayacak.

İstihbaratlar arasında Hizbullah’a ani baskın yapabileceği aktarılanlar arasında. Çünkü edinilen bilgilere göre İsrail’in şöyle bir niyeti var: Suriye ordusu ve Hizbullah, Rakka ile Deyrul Zor’u kurtarmayı başarırlarsa, İsrail buna karşı sessiz kalmayacak. Bütün veriler, İsrail’in böyle bir delilik yapacağı yönünde ve mutlak dikkat edilmesi gerekir.

Yetkili kaynaklar, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın Golan’ı özgürleştirme niyetlerini ilan ettiğinden beri İsrail ordusunun alarm durumuna geçirildiğine dikkat çekiyor ve gelebilecek saldırılara karşı hazırlık yapıyorlar, Şeba’dan  Nakura’ya kadar sınır hattı boyunca siperleri yükseltiyorlar.

Kaynaklar, iki Avrupalı yetkilinin bir süre önce İsrail’in mesajını Hizbullah’a taşıdıklarına dikkat çekiyor. Doğrulanan  bilgilere göre İsrail’in mesajına karşı Hizbullah’ın yanıtı şu oldu: İsrail, Lübnan sınırına yönelik her hangi bir askeri girişimde bulunmaya sakın yeltenmesin!  Ama Hizbullah’ın bu mesajından sonra da belli ki İsrail ne geri çekilecek ne de yerinde duracak. Zira İsrail hainliğe alışıktır.Bundan dolayı Hizbullah’ın İsrail’e karşı cepheyi bir an bile terk etmediği biliniyor.

Bütün veriler şu yöndedir ki, Suriye, Irak ve Lübnan’ı sıcak bir yaz bekliyor ve terörizme karşı savaşın son sahneleri şekillenmeye başladı. Ve İsrail, bu süreçte Suriye, İran ve Hizbullah’ın lehine dönmeye başlayan denklemi değiştirmek için bir girişimde bulunacaktır.

Bu haber en son değiştirildi 17 Temmuz 2016 07:13 07:13

Reklam

Önceki Haberler

Zafer, direnen inşaat işçisinin oldu

İYİ-SEN tarafından yapılan açıklamada "Pazarcık TOKİ şantiyesinde sendikasıyla ilk kez buluşan ve yeni üye olan…

12 Mayıs 2024 21:17

MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Doha’da görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Doha'da görüşme gerçekleştirdi.

12 Mayıs 2024 20:50

“Ukrayna, ilk F-16’sını önümüzdeki haftalarda alabilir”

Savaş uçaklarının haziran ya da temmuz ayına kadar Ukrayna'ya teslim edilmesi gerektiği belirtilirken, kaynağın jetlerin…

12 Mayıs 2024 17:30

İsrail ordusu, Gazze’de pek çok noktada sivilleri hedef aldı

Basal, "Ne yazık ki, sivil savunma görevlilerinin can güvenliği olmadığı için vatandaşların hayatlarını kurtarmak için…

12 Mayıs 2024 14:27

Açığa alınan emniyet müdüründen ‘rüşvet’ savunması: Menzil’e yardım topluyordum

Emniyet müdürü, idari inceleme sırasında rüşveti "Menzil cemaatine yardım" amacıyla aldığını söyledi.

12 Mayıs 2024 14:16

Erdoğan: ABD ziyaretimiz her iki tarafın programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ertelendi

Biden ile planlanan ve ertelenen görüşmeye dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “ABD ziyaretimiz her iki…

12 Mayıs 2024 12:26
Reklam