Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Füze savunma sistemi ihalesinde Türkiye Rusya’ya yöneldi

Reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, savunma sanayii alanında işbirliği üzerinde de durulduğu bildirildi.

Moskova’nın, özellikle Türkiye’nin “milli” olarak geliştirmeyi kararlaştırdığı hava savunma sistemi projesiyle ilgilendiği belirtiliyor. Daha önce Çin ile son aşamaya kadar gelinen ancak NATO’nun tepkileri üzerine vazgeçilen füze savunma sistemi ihalesinde Rusya ile işbirliği gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Avrupa’nın teknoloji transferine yanaşmaması nedeniyle, NATO ülkeleri dışındaki üreticilerle temas kurulmasının doğal olduğunu söyledi.

Çin’in kazandığı ihale iptal edilmişti

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) füze savunma sistemi alınmasına yönelik ihalede ilk sırayı Çin firması CPMIEC alırken, ABD’den Raytheon ikinci, Avrupa ortaklığı EUROSAM üçüncü gelmiş, Rusya’dan Rosoboronexport son sırada yer almıştı. Bu aşamada Rus firmasıyla görüşmeler tamamen kesilmişti. ABD, Avrupa ve Çin ile görüşmeler sürdürülmüştü. Son aşamada Çin firması ile sözleşme görüşmeleri için masaya oturulmuştu.

Habertürk’ün haberine göre, Çin ile yürütülen görüşmeler NATO ülkelerinin de etkisiyle sonuçsuz kalınca, Ankara bu kez hava savunma sisteminin dışarıdan destek alınarak yerli olarak geliştirilmesini kararlaştırmıştı.

“NATO aldığı kararları uygulamıyor”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Erdoğan-Putin görüşmesinde gündeme gelen savunma sanayi alanında işbirliği konusunda şunları söyledi: “Türkiye terör tehdidi altındayken, IŞİD saldırıyor, PKK saldırıyor, Suriye’den tehdit var. Bu kadar tehdide rağmen NATO’nun aldığı kararlar var. Uygulamaya bak, yok. Aynı şekilde, Almanya ve bazı Batı ülkeleri biliyorsunuz Türkiye’deki bataryalarını çektiler. Tam böyle terör başladığı zamanda, tehdidin en çok arttığı dönemde çektiler.”

Bu haber en son değiştirildi 14 Ağustos 2016 12:33 12:33

Reklam

Önceki Haberler

“Maarif modeli çöpe! Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz!”

MEB'in "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne tepkiler sürüyor.

27 Nisan 2024 19:47

Sınıf Tavrı’ndan 1 Mayıs çağrısı: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a!

Sınıf Tavrı 1 Mayıs'a dönük bir açıklama yayımladı.

27 Nisan 2024 19:26

“Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez!”

Laiklik Meclisi yerel seçimler öncesinde ve sonrasında gerek iktidar gerekse CHP tarafından yapılan laiklik ihlalleri…

27 Nisan 2024 18:30

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06
Reklam