Gün gün Halep'in özgürleştirilmesi
Aşağıdaki yazı, Sputnik‘in sitesinden alınarak aslına olabildiğince sadık kalınarak Gazete Manifesto ekibi tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. “2012 Ağustos’tan bu yana şehrin Batı bölgesi Suriye Ordusu tarafından kontrol edilmesine rağmen, şehrin Doğu bölgesi, en aktifleri IŞİD, el-Nusra Cephesi gibi farklı İslamcı gruplar tarafından işgal altındaydı. Yıllar süren savaş sonunda, çatışmanın iki tarafı da önemli bir avantaj kazanamamıştı... View Article
Aşağıdaki yazı, Sputnik‘in sitesinden alınarak aslına olabildiğince sadık kalınarak Gazete Manifesto ekibi tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir.
“2012 Ağustos’tan bu yana şehrin Batı bölgesi Suriye Ordusu tarafından kontrol edilmesine rağmen, şehrin Doğu bölgesi, en aktifleri IŞİD, el-Nusra Cephesi gibi farklı İslamcı gruplar tarafından işgal altındaydı.
Yıllar süren savaş sonunda, çatışmanın iki tarafı da önemli bir avantaj kazanamamıştı ancak bu çatışmalar, savaş öncesi 2.5 milyon olan Halep şehrinin nüfusunu 1 milyondan daha az bir rakama indirdi.
2016 Şubat’ının ilk günlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriyeli yurtsever milislerin de desteğiyle, Halep bölgesinin Kuzeyindeki yerleşim yerlerinde 4 yıldan beri süregelen ablukayı ilk defa kaldırmış oldu. Suriye Devleti yetkilileri, Türkiye’den Halep’in Kuzey bölgesi dolaylarına uzanan ana tedarik yollarıyla olan bağlantıları kesti.
Suriye Ordusu ve milisler, 27 Şubat günü yapılan ateşkes sonrası, teröristlerle olan savaşlarında çok önemli başarılar elde etmiş oldu. Ateşkes, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörist örgütler olarak tanıdığı grupları bağlamıyordu.
31 Mart günü, çatışmaların başlamasından bu yana yerleşim bölgesine ulaştırılmış olan ilk insani yardım pakedi, Rus Ordusu tarafından Halep’teki el-Balat kasabasına ulaştırıldı.
Nisan ayı boyunca teröristler, Şam yönetimi tarafından kontrol edilen Halep sokaklarını, yerleşim bölgeleri de dahil olmak üzere, büyük ölçekli füzeler ve havan toplarıyla düzenli olarak saldırdı.
27 Nisan günü, Halep’te bulunan Al-Quds Hastanesi’ne yapılan saldırıda 3’ü doktor olmak üzere 14 Suriye vatandaşı hayatını kaybetti.
Suriye hükümeti, Halep’e yapılan saldırıların arkasında Türkiye’nin açık şekilde desteklediği Ahrar-uş Şam grubunun olduğunu iddia etti.
Haziran’ın ilk günlerinde Halep’te vahşi savaşlar yaşandı. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletlere çağrı yaparak İslamcıların gerçekleştirdiği saldırıların kınanmasını istedi.
Haziran’ın ortasında, Suriye Silahlı Kuvvetleri, Türkiye-Suriye sınırına yakın olan Halep’in Kuzey bölgesinde, el-Nusra Cephesi’nin büyük bir saldırısını durdurdu
25 Haziran günü, milisler tarafından da desteklenen Suriye Ordusu’nun askerleri, Halep’teki Halidiye ve Bani Zeid bölgesine bir çıkartma gerçekleştirdi. Şam Kuvvetleri bu bölgede bulunan bazı yerleşim bölgeleri ve pamuk tarlaları üzerinde kontrolü ele geçirdi.
Temmuz’un ilk günlerinde askeri hareketlilik, Suriye Ordusu ve milis kuvvetlerinin İslam Ordusu’nun (Jaish al-İslam) Halep’in Kuzey bölgesinde bulunan al-Mallah çiftliklerine doğru gerçekleştirdiği saldırıları geri püskürttükten sonra arttı. Suriye Ordusu çiftlikleri özgürleştirdi ve teröristlerin Türkiye’den Castello Yolu’na uzanan ana tedarik yolunu kesmiş oldu.
10 Temmuz günü, hava kuvvetleri ve topçularla desteklenen Suriye Silahlı Kuvvetleri, el-Nusra Cephesi ve İslam Ordusu’nun (Jaish al-İslam) askerlerini Halep’in Kuzeyinde yenilgiye uğrattı.
28 Temmuz günü, Suriye hükümeti, Halep’in kuzeyinde bulunan Handerat Kampı’nı ele geçirdi. Aynı gün Suriye Ordusu, teröristlerin Halep’te bulunan en büyük kalesi Bani Zeid bölgesini de özgürleştirdi. Böylelikle Suriye Devleti güçleri Halep’in, işgal altındaki Doğu ve Kuzey bölgelerinin etrafını çembere alarak, teröristlerin kullandığı Türkiye’den ve İdlib’den bölgeye ulaşan tüm tedarik yollarını kesmesi mümkün hale geldi.
28 Temmuz günü, Moskova ve Şam hükümetleri, büyük ölçekli bir insani yardım operasyonu düzenleyerek Halep’te bulunan sivillere yardım etti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu bir açıklama yaparak, sivillerin şehri terk etmesi ve cihatçıların teslim olması kaydıyla şehri terk edebilmek için 3 ayrı koridorun açık olacağını bildirdi.
30 Temmuz günü, Suriye Ulusal Uzlaşı Bakanı Ali Haydar, Halep’in Doğu bölgesindeki silahlı teröristlerin iki gruba bölünerek bir kısmının teslim olmak istediğini, diğer tarafından ise savaşma devam etmek istediğini açıkladı.
Ağustos’un ilk günlerinde, Suriye Ordusu Halep’te bulunan cihatçı güçlerin önünü büyük ölçüde kesmiş oldu. Şehrin Batı Bölgesi, Suriye Ordusu tarafından kontrol edilirken, Doğu Bölgesi, teröristler tarafından işgal edilmişti. Şehrin Güneybatı ve Güney bölgesinde yoğun çatışmalar yaşandı. 5.000 ile 8.000 arasında cihatçı, el-Nusra Cephesi’nin önderliğinde bir araya geldi. Teröristler, Halep’in Doğu bölgesindeki tedarik yollarına ulaşmak ve önündeki engelleri kaldırmak için çaba göstermeye devam ettiler. Sonunda cihatçılar, askeri okulların ve yerleşim bölgesinin neredeyse tamamının olduğu bölgeyi ele geçirdiler.
4 Eylül’de Suriye Ordusu, Halep’in Doğu bölgesinde bulunan ve stratejik öneme sahip askeri okulları özgürleştirdi.
22 Eylül’de Suriye Ordusu, Halep’in Doğu bölgesine dönük askeri operasyonlarına başladı.
Eylül ayında, Birleşmiş Milletler Halep’e dönük hava saldırıların devam ettiğini bildirdi. Suriye Ordusu, uçakların tek bir sivil tesisi ya da altyapıyı hedeflemediğini ve sadece askeri tesisleri ve detaylı gözlemler sonunda teröristlerin toplandığına karar verilen bölgeleri hedef aldığını açıkladı.
8 Ekim günü, Huveyca bölgesini özgürleştirdi.
15 Ekim günü, Suriyeli mühendisler, şehrin eski yerleşim bölgesinin içinde bulunana kalenin doğusunda kazılı tüneller buldular. Savaş sırasıca teröristler, şehrin tarihi bölgelerinde bulunan binalar arasında ulaşım sağlamak ve Suriye Ordusu’na saldırılarda bulunmak için tünel kazıyorlardı.
18 Ekim günü, Rus ve Suriyeli Hava Kuvvetleri, Halep’e havadan gerçekleştirdiği askeri operasyonları durdurdu. Rus ve Suriyeli uçaklar, bir hafta boyunca şehrin 10 km uzağında bekletildi.
23 Ekim günü, Suriye Ordusu askerleri, Halep’in güney bölgesine yönelik taaruza geçti. 3 gün boyunca süren ve sivillerin bölgeden çıkartılması ve teröristlerin teslim olması için verilen insani ara verme kararının anons edilmesinden sonra çatışmalar devam etti. Teröristler şehirden ayrılmayı reddetti ve şehirden ayrılmaya çalışacak olan sivilleri öldürmekle tehdit etti.
28 Ekim’de teröristler, Halep’in Güneybatı bölgesinde bulunan Suriye Silahlı Kuvvetleri’ne saldırdı. Suriye Ordusu ve milis güçleri, iki saldırıyı püskürttü. Ordu istihbaratına göre, teröristler, insani ara verme kararını kullanarak Halep şehrine 8.000 cihatçı daha soktu. Şehrin doğu bölgesine doğru Suriye Ordusu’nun kuvvetlerini yarmaya çalışarak diğer teröristlerle bir araya gelmeye çalıştılar.
30 Ekim’de milisler, teröristlerin içinde zehirli gazın bulunduğu top mermisiyle, Halep’in Güneybatı bölgesinde bulunana askeri akademisinin yanında konuşlanan Suriye Ordusu’na ve kendilerine saldırdığını açıkladı.
Kasım ayı boyunca,Suriye Silahlı Kuvvetleri, Halep’in Doğu bölgesinde önemli topraklar kazandı; neredeyse bölgedeki teröristlerin yarısını buradan temizledi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Kasım ayının sonların Suriye hükümeti, Halep’in Doğu bölgesinin %40’ını özgürleştirmişti.
5 Aralık’ta, Halep’te bulunan taşınmalı bir Rus askeri hastanesi saldırıya uğradı. Saldırıda iki sağlık görevlisi öldürüldü, bir diğeri ise yaralandı. Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak, bu saldırının önceden planlanmış bir cinayet olduğunu ve suçun sözde “ılımlı muhaliflerin” ve onların Batı destekçilerinde olduğunu belirtti.
7 Aralık’ta Suriye Ordusu, Halep’in Doğu bölgesindeki iki farklı bölgeyi daha üzgürleştirerek, özgürleşen bölge sayısını 47’ye çıkarttı. Suriye Ordusu, şehrin tarihi bölgedeki savunma hattını yararak teröristlerin şehrin Güney bölgesine yani son çekilebilecekleri en son noktaya kaçmaya zorladı. 2012’den beri teröristlerin ellerinde tuttuğu bölge de özgürlüğüne kavuşunca, Halep’in %80’i özgürlüğüne kavuşmuş oldu.
Halep için yapılan savaş boyunca, Rusya defalarca şehirde insani ara verme çabalarına katkı sundu fakat Birleşmiş Milletler, teröristlerin eylemleri yüzünden bu bölgelere yardım ulaştıramadı. 8 Aralık günü, en büyük yardım operasyonunun gerçekleşebilmesi ve sivillerin şehirden çıkartılabilmesi için saldırı yapmayı yasakladı.
9 Aralık günü, Rusya Genel Kurmay sözcüsü Sergey Luskov yaptığı açıklamada, Suriye Ordusu’nun Halep’in Doğu bölgesinde 52 bölgeyi özgürleştirdiğini açıkladı.
12 Aralık Pazartesi günü, Rusya Savunma Bakanlığı, 5 farklı bölgeyi daha özgürleştiren Suriye Ordusu’nun, Halep’in %96’sını kontol altına aldığını açıkladı.
13 Aralık Salı günü, Suriye Ordusu, Selahaddin bölgesinde temizlik operasyonlarına başladı.
15 Aralık Perşembe günü, Rusya Savunma Bakanlığı, teröristlerin Halep’in bütün bölgelerinden temizlendiğini ve toplam özgürleştirilen bölge sayısının 105 olduğunu açıkladı.
Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanlığı, 12 Aralık Pazartesi günü yapılan hesaplamalara göre, 40.000’i çocuk olan 100.000 kişiden fazla sivilin, şehri özgürleştirmeye başlamadan önce, Halep’in Doğu bölgesinden tahliye edildiğini açıkladı. Aynı zamanda 2.000 teröristin, operasyonun başlamasıyla birlikte silahlarını bıraktığını ve teslim olduklarını açıkladı.”