Güney Sudan’da katliam gibi silahlı çatışma: En az 272 ölü

Günay Sudan'da başlayan silahlı çatışmalarda ağır bilanço...

Güney Sudan’da katliam gibi silahlı çatışma: En az 272 ölü

9 Temmuz Güney Sudan’ın bağımsızlığının beşinci yıldönümü. Ancak cuma akşamı başkentte yaşanan ve 272 kişinin öldüğü çatışmalar ülkede huzurun tam olarak sağlanamadığını gösteriyor.

Sudan’dan ayrıldıktan sonra iktidar çatışmasının yaşandığı Güney Sudan’da 10 eyalette silahlı çatışmalar meydana geldi. Hükümete bağlı güvenlik güçleriyle şehirdeki silahlı muhalif gruplar arasında çıkan ilk çatışmalarda sadece başkentte en az 272 kişi öldü. Ölenlerden 33’ünün sivil olduğu belirtiliyor .

Cuba’daki Eğitim Hastanesi’nden bir doktor AP’ye yaptığı açıklamada ölenlerin toplam sayısının belirlenemediğini çünkü askerlerin ölü ve yaralıları muayene etmelerine izin vermediğini söyledi. Doktor ölenlerin çoğunun asker olduğunu da ekledi.

Devlet Başkanı Salva Kiir ile muhalif Başkan Yardımcısı ve eski isyancı lider Riek Machar’ın başkentteki görüşmesi sırasında çatışma çıkmıştı.

İç savaş tehlikesi

Güney Sudan’da gerginlik tırmanırken, kırılgan bir barış sürecine sahne olan ülkede yeniden bir iç savaşın yaşanmasından endişe ediliyor.

9 Temmuz 2011’de dünyanın en genç ülkesi olarak tarih sayfasındaki yerini alan Güney Sudan’da 2013 yılının Aralık ayında başlayan iç savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Ağustos ayında hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde Nisan’da Cuba’da bir birlik hükümeti kuruldu.

güney sudanÇatışmalar 25 bin kişini kaldığı BM kampı dışında da sürerken, BM’den iç savaş uyarısı gelmişti.

Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün, Wau’da yaklaşık 70 bin kişinin yerinden olmasına neden olan çatışmanın derin endişe uyandırdığını kaydeden bir bildiri yayımlarken,  bildiride, yardıma muhtaç sivillere insani yardım ulaştırılması için ateşkes çağrısı yapıldı.

BMGK üyeleri, taraflardan barış anlaşmasının tüm yönlerini uygulamasını istendi.

Güney Sudan’da 28 Nisan’da, 17 Ağustos 2015’te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, “hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu” olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.