Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Hamas’ta liderlik değişimi kapıda

Reklam

Filistin’de Gazze’de iktidarda olan İslamcı hareket Hamas’ta liderlik değişiminin kapıda olduğu konuşuluyor. İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesinin 5 Eylül’de yayınladığı bir habere göre Hamas’taki iç kaynaklar liderlik değişiminin kapıda olduğunu ve Hamas’ın yeni liderinin mevcut Gazze yönetiminin Başbakanı olan İsmail Haniyye olacağı konuşuluyor.

Haniye hac için ülke dışına çıktı

Hala görevde olan ve Hamas’ın en yetkili siyasi organı olan Siyasi Büro’nun şefliğini yürüten Halid Meşal’in görev süresinin yakında sona ereceği bilinirken, Meşal’in artık “görev alamayacağı” konuşuluyor. Halid Meşal ve Hamas Siyasi Bürosu’nun çeşitli üyeleri Katar’ın başkenti Doha’da bulunurken, Hamas’ın Gazze’de bulunan siyasi liderliği ise Mısır’la sınır bölgesi olan alanda görev başında bulunuyor.

Hamas’ta bir süredir görev değişikliğinin gündeme geldiği konuşulurken, bu görevi devralabilecek en yetkin ismin ise İsmail Haniyye olacağı hem siyasi uzmanlar tarafından, hem de Hamas’a yakın kaynaklar tarafından paylaşılıyor.

Haniyye’nin bir süre önce Hac için Suudi Arabistan’a gittiği bilinirken, bu gidişin aynı zamanda Suudiler üzerinden Hamas liderliği ile temas kurmak için yapıldığı düşünülüyor. Hamas liderliği siyasi faaliyetlerini yürütmek için ülke dışında bulunurken, Hamas’ın en büyük destekçilerinden olan Katar’da Hamas’ın siyasi üssü bulunuyor.

Hamas’ın yeni liderliği AKP’nin Filistin politikasında hangi değişiklikleri getirecek?

Bu değişiklikle beraber Hamas’ın politikalarının yeni bir evreye gireceği konuşuluyor. Hamas’ın kurucularından olan ve her kademesinde görev almış olan Haniyye’nin aynı zamanda AKP ile de yakın ilişkileri bulunuyor. Uzun yıllardır AKP’nin Filistin politikası üzerinden Ortadoğu’da sağlamaya çalıştığı meşruiyeti kazandıran Hamas’ın yeni lideriyle beraber Filistin politikasında daha “işbitirici ve sonuç alıcı” olabileceği konuşuluyor.

Filistin’de yeni bir aşamaya girilirken, BM’de Filistin Devleti’nin tanınarak kurulmasına az bir zamanın kaldığı konuşuluyor. Özellikle AKP-Katar-Suudi ittifakının Filistin’de bu yeni evrede konum almaya çalıştığı bilinirken, Hamas’ın da yeni liderliğiyle bu durumdan konum kapmaya çalıştığı biliniyor.

Bu haber en son değiştirildi 16 Eylül 2016 00:52 00:52

Reklam

Önceki Haberler

Lübnan’da ikinci saldırı: Çok sayıda kablosuz iletişim cihazı daha patladı!

Lübnan'ın birçok şehrinde Hizbullah'ın kullandığı telsizleri hedef aldığı düşünülen patlamalar meydana geldi. El telsizlerinin patlamasıyla…

18 Eylül 2024 17:40

İşçiye polis şiddeti yargıya taşındı

Sendikalı olma hakkını kullandıkları için işten atılan ve 62 gündür işe geri iadeleri için mücadele…

18 Eylül 2024 17:35

Narin Güran’ın amcası Salim Güran ile AKP’li Galip Ensarioğlu aynı karede!

Diyarbakır'da 8 yaşında katledilen Narin Güran'ın katil zanlılarından Salim Güran ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip…

18 Eylül 2024 17:16

Erdoğan’dan Anayasa çıkışı: Bizim açımızdan bir tartışma yoktur

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan…

18 Eylül 2024 16:03

Bir ABD’li gözaltına alındı: Maduro’ya karşı suikast iddiası!

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı suikast planı yaptığı iddiasıyla, bir ABD vatandaşı daha gözaltına…

18 Eylül 2024 15:51

Sağlık emekçilerinden eylem: Yılın 5 ayı gelir vergisine çalışmaktan yorulduk

Sağlık emekçileri, vergide adalet talebiyle başlattığı eylemlerin 28’inci haftasında İstanbul Şeyh Şamil Aile Sağlığı Merkezi…

18 Eylül 2024 15:42
Reklam