Reklam
Kategoriler: İç Açı

İbrahim Kalın Şamil Tayyar’ı dinlemedi: Başkanlık ve anayasa için iki ayrı referandum olabilir

Reklam

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda iki ayrı referandum yapılabileceğini söyledi.

Yabancı basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelen Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mevcut parlamento tarafından bir yeni anayasa yazılmasını arzu ettiğini vurguladı. Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın teklif ettiği gibi iki ayrı yol izlenebilir; başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa konusunda bir referandum yapılabilir, ya da başkanlık sistemi ayrı olarak millete referandumla taşınabilir.” dedi. Kalın, erken seçim konusunda ise “Kesin bir dille ifade edebilirim ki yeni bir anayasa için erken seçim yapılmayacak.” ifadesini kullandı. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında da Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesini değerlendirdi. Kalın, tahliyelerin bir beraat olmadığını tutuksuz yargılanma ile ilgili olduğunu anlattı. Davanın süreceğini kendilerinin de yakından takip edeceklerini kaydetti.

İbrahim Kalın’ın bu sözleri önceki gece katıldığı televizyon programında “başkanlıktan vazgeçelim, güçlü başbakanlık formülüne yönelelim” diyen AKP’li Şamil Tayyar’ın sözlerini hatırlattı.

Şamil Tayyar, önceki gece Beyaz TV’de yaptığı açıklamada, toplumda bu yılın sonbaharında başkanlık sistemiyle ilgili bir referandum beklentisinin olduğunu ancak bunun nasıl olacağını çözemediğini anlattı.

Tayyar, şunları kaydetti: “Referanduma gidebilmek için bir anayasa değişikliği konusunda, Parlamento’da en az 330 milletvekiline ihtiyacımız var. Bizim 330 milletvekilimiz yok, 317… Hani böyle bir durumda, üç beş de fire olabileceğini var sayarak, geçmişte bunları yaşadık. Böyle bir durumda dışarıdan takviye gerekiyor. Açıkçası böyle bir durumda; CHP’den, MHP’den ve HDP’den 330’u bize bulduracak bir takviyenin olacağına da inanmıyorum. Eğer biz böyle bir takviyeyi bulamıyor, anayasa değişikliği konusunda da bir ikinci partiyle uzlaşma imkanımız kalmamışsa bizim bu başkanlık sisteminden en kısa sürede vazgeçmemiz, güçlü başbakanlık modeline yönelmemiz gerekiyor. Çünkü sistemi artık zorluyor. Bir taraftan seçilmiş bir cumhurbaşkanı, diğer taraftan seçilmiş bir başbakan ve meşruiyetini doğrudan halktan alan iki güçlü karakter, başbakan ve cumhurbaşkanı var. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bir siyasi krize neden olabilir böyle bir şey, başka sıkıntılara yol açabilir.”

Bu haber en son değiştirildi 27 Şubat 2016 17:54 17:54

Reklam

Önceki Haberler

Demokraside özne halktır

İçinden geçtiğimiz süreç halk iradesini baskılama süreci olarak özünde demokrasiden despotik sisteme ve/veya feodal tipi…

8 Nisan 2025 08:59

YÖK Üniversitelere ültimatom yolladı: ‘Boykot çağrısına adli ve idari işlem başlatın’

YÖK üniversitelere bir yazı göndererek ders boykotu çağrısında bulunan akademisyen, idari eleman ve öğrenciler hakkında…

7 Nisan 2025 20:57

Bahçeli erken seçim için kapıyı kapattı, Özgür Özel’i hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin olağanüstü kurultayını hedef alarak, "Hukuki değilse bile ahlaki ve…

7 Nisan 2025 17:44

Türkiye devriminin yolu: Bağımsız devrimci hat

Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…

7 Nisan 2025 16:51

TRT, Meclis gündeminde: Kamu yayıncılığı ilkeleri nasıl denetleniyor?

DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…

7 Nisan 2025 16:36

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP’nin istibdat rejimine karşı durdukları için tutuklanan sıra arkadaşları için eylemde

AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…

7 Nisan 2025 16:15
Reklam